Galvanische corrosie op RVS

Besmettingscorrosie op RVS - RVS Blog
Roestvast staal kan zonder het juiste onderhoud en onder bepaalde omstandigheden verschillende vormen van corrosie vertonen, waaronder galvanische corrosie.

Naast putcorrosie, vliegroest, theevlekken, interkristallijne corrosie en spanningscorrosie is ook galvanische- of besmettingscorrosie een vorm van corrosie die kan optreden op RVS.

Wat is galvanische corrosie?

Galvanische corrosie is een snelle vorm van corrosie die ontstaat tussen 2 verschillende materialen.

Kort door de bocht kun je stellen dat galvanische corrosie ontstaat als RVS dat in een natte omgeving in contact staat met staal of ijzer.
RVS is een vrij edel metaal, terwijl ijzer een stuk onedeler is. Als deze twee metalen in contact worden gebracht en er is vocht (elektrolyt) aanwezig, dan ontstaat er een chemische reactie. Deze reactie doet het meest onedele metaal in sneltreintempo roesten.

Op foto bovenaan dit artikel zie je als voorbeeld een RVS electrokast waarop stopcontacten zijn gemonteerd met stalen schroeven.

Hoe ontstaat galvanische corrosie op roestvast staal?

De vraag is eigenlijk: hoe raakt RVS besmet met koolstofstaal deeltjes? RVS kan op talloze manieren in aanraking komen met staal, bijvoorbeeld:

  • Als er RVS bevestigingsmaterialen worden gebruikt in een staalconstructie;
  • Als er een RVS balustrade wordt gemonteerd op een stalen balk;
  • Als RVS buizen met stalen banden worden gebundeld;
  • Als er stalen gereedschap wordt gebruikt voor het bewerken van roestvast staal;
  • Vonkenregens bij het slijpen van koolstofstaal.

De mate van hevigheid van galvanische corrosie hangt af van de volgende factoren:

  • De grootte van het potentiaalverschil;
  • De oppervlakte van het raakoppervlak van beide materialen;
  • De hoeveelheid vocht die aanwezig is en beide materialen verbindt;

RVS en staal bij RVS Land

Bij RVS Land doen wij er alles aan om besmettingscorrosie te voorkomen. Als roestvast stalen buizen worden getransporteerd van de groothandel naar ons, dan worden deze vervoerd in bundels van meerdere buizen. Deze bundels worden bij elkaar gehouden met tape, wrapfolie of stalen banden. Een stalen band wordt niet direct op de buis aangebracht, hier zit altijd wrapfolie of tape tussen.

Als de stalen banden direct op het RVS liggen, zullen hier deeltjes van achterblijven. Om dit te voorkomen wordt er een dikke laag plakband tussen het RVS en de stalen band aangebracht. Wij beperken ons uitsluitend tot het leveren en vervoeren van RVS buismaterialen en in ons magazijn zal dan ook geen andere materiaal dan roestvast staal te vinden zijn. Ook de vrachtwagens zijn hierop ingericht met houten steunbalken en met tape omwikkelde scheidingspaaltjes.

Als er gereedschappen worden gebruikt voor het verwerken van koolstofstaal, zoals een zaag, vijl of staalborstel, dan raken deze besmet (gecontamineerd) met ijzerdeeltjes. Als hiermee vervolgens RVS wordt gezaagd of bewerkt, dan komen deze deeltjes absoluut op en in het RVS terecht. Zo is besmettingscorrosie onvermijdelijk. Ook als er bijvoorbeeld koolstofstaal wordt geslepen en er een vonkenregen ontstaat, kunnen er ijzerdeeltjes neerslaan op andere materialen, zoals RVS.
Om deze redenen is er in de werkplaats van RVS Land geen koolstofstaal te vinden en werken wij uitsluitend met RVS. Zelfs de staalborstels zijn gemaakt met RVS borstelharen. Daarnaast zijn alle werkbanken voorzien van een dikke rubberen mat en de rollenbanen en bokjes zijn voorzien van kunststof rolletjes. Ook lenen wij geen gereedschappen uit om te voorkomen dat ze worden gebruikt voor andere materialen dan RVS.

Wanneer ontstaat er géén galvanische corrosie?

Er ontstaat geen galvanische corrosie als je RVS onderdelen onderling op, of tegen andere RVS materialen bevestigd. Ook ontstaat deze vorm van corrosie niet als er geen vocht aanwezig is. Over het algemeen betekent dit dat je binnenshuis staal en RVS zonder problemen op elkaar kunt monteren. Zo kun je binnenshuis een RVS balustrade naar hartenlust combineren met stalen onderdelen, wat buitenshuis niet kan.

Galvanische corrosie voorkomen

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met de kennis van wat galvanische corrosie is en hoe het ontstaat kun je de passende maatregelen treffen om het in beginsel te voorkomen.

De beste manier om te voorkomen dat deze vorm van corrosie zich voordoet is om geen stalen delen in contact te laten komen met RVS.

Zoals reeds aangegeven zal er ook geen corrosie ontstaan als er geen vocht of condens aanwezig is. De kans op corrosie is ook kleiner als er goed geventileerd wordt.

Verder dien je ervoor te zorgen dat de twee verschillende materialen worden gescheiden met bijvoorbeeld coatings of fiber- of rubberen schijven. Als je RVS onderdelen met RVS bevestigingsmaterialen op staal gaat monteren dan kun je hierbij gebruik maken van zogenaamde Anti Seize om het contactoppervlak zo klein mogelijk te maken.

Verwijderen van besmettingscorrosie op RVS

Als de besmetting een feit is en het roestproces al is begonnen, dan is zo snel mogelijk en grondig reinigen de enige oplossing. Dit doe je met behulp van Q-Ultra-Clean: een chemisch reinigingsmiddel voor het weghalen van vuil en roestvorming op RVS. Als het lukt om alle verontreinigingen te verwijderen, herstelt de chroom oxide huid van het roestvast staal. Daarna kun je een RVS Cleaner Spray gebruiken om het product vlekloos schoon te maken en mooi te laten glanzen.

Houd er wel rekening mee dat je RVS met regelmaat moet blijven poetsen om terugkerende corrosie tegen te gaan. In ons blog lees je meer over het reinigen en poetsen van RVS.