Huisnummer of naambord kiezen

Een huisnummer of naambord is niet alleen praktisch, maar bepaalt ook de uitstraling van jouw voorgevel. De keuze is reuze, zowel in grootte als in design en afwerking. In dit blog nemen we je mee in de wereld van dit type voordeurbeslag en laten we je alle soorten zien, zodat je gemakkelijk en snel jouw favoriet kunt kiezen én bestellen.

Een huisnummer is onmisbaar op elke woning. Een huisnummer zorgt voor herkenbaarheid én geeft een bepaalde uitstraling aan je woning. Bij het uitzoeken van nieuwe huisnummers zul je met verschillende criteria te maken krijgen, die wij hieronder zullen uitlichten.

Stijl en lettertype van het huisnummer

De keuze voor een huisnummer is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Je kunt namelijk elk huisnummer op elke woning toepassen! Zo zou je in eerste instantie denken dat alleen een klassiek huisnummer met een authentiek lettertype goed bij een jaren ’70 huis past, maar het is juist extra spannend als je het contrast opzoekt en hier een eigentijds en strak huisnummer monteert. Ook bij modernere (nieuwbouw)woningen kun je alle kanten op wat betreft een huisnummer.

Ben je op zoek naar een tijdloos huisnummer? Dan kunnen wij RVS huisnummers aanbevelen. Een RVS huisnummer is tijdloos, modern en en geeft een eigentijdse uitstraling aan je huis. Wil je iets gewaagder gaan, dan zijn trendy zwarte huisnummers perfect voor jou.

Huisnummer hoe groot?

Huisnummers zijn verkrijgbaar in vele maten. Hoe hoog je huisnummer moet zijn is vooral een kwestie van smaak. Mocht je behoefte hebben aan wat houvast: in het algemeen kun je stellen dat de subtiele kleine huisnummers van 12 cm perfect zijn voor huizen die direct aan de stoep of aan de straat liggen. De extra grote huisnummers van 50 cm zijn daarentegen ideaal voor huizen die verder van de straat liggen. Zo blijft jouw huisnummer herkenbaar, ook vanaf een grotere afstand.

Materiaal van het huisnummer

Een huisnummer moet natuurlijk bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, aangezien deze constant buiten hangt. De materiaalkeuze is daarom van groot belang. Met een huisnummer van roestvrij staal zit je bijvoorbeeld helemaal goed, een RVS huisnummer is namelijk onderhoudsarm en duurzaam. Maar ook huisnummer met een coating of laklaag is extra beschermd tegen weersinvloeden.

Zorg voor voldoende contrast

Een huisnummer hoort altijd goed zichtbaar te zijn. Zorg ervoor dat er genoeg contrast is tussen het huisnummer en de ondergrond. Een donker huisnummer op een lichte achtergrond of andersom zorgt voor een goede leesbaarheid.

Huisnummerbord met naam

Wil je de voorgevel van jouw woning voorzien van een gepersonaliseerd huisnummerbord, overweeg dan ook eens een naambord. Met een unieke en persoonlijke naamplaat kun je een huisnummer met een naam combineren. Je kunt alleen een familienaam of achternaam weergeven, maar ook een voornaam of meerdere namen. Zo wordt de herkenbaarheid van jouw woning nog groter en ben je voorzien van een echte eyecatcher.

Een naamplaatje hoeft niet altijd gecombineerd te worden met een huisnummer. Soms komt een naambord juist beter tot haar recht als er enkel de familienaam of achternaam wordt weergegeven.

Huisnummer of naambord monteren

Onze eigen lijn huisnummers zijn voorzien van afstandsbussen en worden blind op de muur gemonteerd. Hiervoor dient er in de muur geboord te worden. Door het gebruik van de montagebussen krijgen de huisnummers een zwevend effect en een strakke afwerking. Wij hebben een apart artikel geschreven over het ophangen van een huisnummer.

Bij naamborden kun je kiezen tussen:

  • Blinde montage middels afstandhouders (dezelfde montagewijze als onze huisnummers, zoals hierboven beschreven).
  • Schroefgaten voor montage met schroeven.
  • Geen bevestigingswijze. Het naambord zal dan niet voorzien zijn van montagepunten. Je kunt het naambord bijvoorbeeld bevestigen met montagekit.

Voordeurbeslag voor een mooi geheel

Door de rest van je deurbeslag af te stemmen op je huisnummers, maak je echt een plaatje van je voordeur. Kies voor dezelfde materialen om ervoor te zorgen dat het een geheel wordt. Lees ook eens ons blog over het renoveren van je voordeur met RVS deurbeslag, waarin we uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken en monteren van nieuw voordeurbeslag.