Is RVS duurzaam?

Is RVS duurzaam? - RVSblog
Roestvast staal, ook bekend als RVS, is een veelgebruikt materiaal voor woonaccessoires in het interieur. Het is duurzaam, sterk en goed bestand tegen corrosie, waardoor het tevens een populair materiaal is voor buiten: denk hierbij aan RVS balustrades, trapleuningen en tuinbeslag. In dit blog gaan we dieper in op de duurzaamheid van RVS.

Wat is RVS?

Roestvrij staal of roestvast staal is een legering van staal, chroom, nikkel en andere metalen. Het chroom in de legering vormt een beschermende laag op het oppervlak van het materiaal, waardoor het beschermd wordt tegen corrosie en roest. RVS heeft hiermee een groot voordeel ten opzichte van andere materialen zoals staal, aluminium en koper.

RVS is duurzaam

Een van de grootste voordelen van RVS is de duurzaamheid. Het heeft een hoge corrosiebestendigheid en is bestand tegen roest, vlekken en corrosie. Bovendien is het sterk en slijtvast, en heeft het een lange levensduur.

RVS is corrosiebestendig

Het materiaal is goed bestand tegen corrosie en vliegroest (mits je het materiaal regelmatig onderhoudt), waardoor het veel langer meegaat dan andere materialen. Dit is met name belangrijk wanneer je RVS buiten toepast, waar verontreinigingen in de lucht een grotere rol kunnen spelen. RVS is ook bestand tegen hoge temperaturen en druk, waardoor het geschikt is voor gebruik in extreme omstandigheden.

RVS is sterk en slijtvast

Nog een kenmerk van RVS is haar sterkte. RVS is goed bestand tegen dagelijkse slijtage en deuken. Het heeft tevens een hoge treksterkte, wat betekent dat het niet gemakkelijk zal buigen of vervormen. Mede hierdoor is er veel mogelijk betreft RVS op maat.

RVS is recyclebaar

Daarnaast is RVS ook een duurzaam materiaal vanuit milieuperspectief. Het is volledig recyclebaar, waardoor het geen afval creëert en er geen nieuwe materialen nodig zijn om het te produceren. RVS kan keer op keer worden omgesmolten zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van het materiaal. Door het gebruik van gerecycled RVS kan de CO2-uitstoot worden verminderd, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

RVS is hygiënisch

RVS is ook zeer hygiënisch. Het materiaal houdt weinig vuil vast, waardoor onderhoud van RVS gemakkelijk is (houd het wel goed bij!). Daarom wordt het vaak gebruikt in de medische en farmaceutische industrie, waar hygiëne van cruciaal belang is.

RVS is een duurzame keuze

Alle bovenstaande factoren maken RVS een duurzaam materiaal dat lang meegaat, weinig onderhoud nodig heeft en milieuvriendelijk is. Hebben we je al weten te overtuigen? Bekijk dan ons complete assortiment RVS materialen voor binnen en buiten.