RVS buizen en koppelingen

RVS buiskoppelingen - RVS Land
Om RVS buizen met elkaar te verbinden of om aftakkingen en splitsingen te maken, zijn er een hoop buisfittingen verkrijgbaar. Met knieën, T-stukken, buisverbinders en hoekverbinders kun je de meest waanzinnige constructies samenstellen. Wij vertellen je over de verschillende soorten koppelingen waar je uit kunt kiezen, die elk op een andere manier worden gebruikt.

De mogelijkheden zijn eindeloos als je aan de slag gaat met RVS buis en RVS buisverbinders. Denk maar eens aan trapleuningen, balustrades, garderobes, gordijnroedes of kunstwerken. Gekke hoeken of afwijkende vormen zijn geen probleem; je kunt jouw project helemaal naar je eigen wensen en inzichten ontwerpen.

We kunnen buisverbinders of fittingen onderverdelen in een aantal categorieën, die je ook weer met elkaar kunt combineren.

RVS lijmfittingen

RVS lijmfittingen worden ook wel insteekfittingen genoemd. Deze zijn voorzien van een lijmflens waarmee de fitting in de buis wordt verlijmd met RVS lijm. Lijmfittingen zijn er in verstelbare, ronde, vierkante en rechthoekige uitvoeringen en voor verschillende buisdiameters, in zowel RVS 304 als RVS 316. Ze worden toegepast in uiteenlopende toepassingen, van hekwerken tot interieurtoepassingen zoals garderobes.

Door de zeer eenvoudige verwerking zijn lijmfittingen niet alleen toegankelijk voor professionele metaalbewerkers, maar ook voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Omdat dit type buisverbinder niet afgelast en nabewerkt hoeft te worden, bespaar je een een hoop tijd én geld. De steekverbinding heeft tevens als voordeel dat je de buizen vooraf kunt inkorten, insteken, proberen en passen. Als alles naar wens is en netjes past, kun je de fittingen verlijmen. Uiteraard kun je buisfittingen ook aflassen in plaats van vast te lijmen, mocht je dit willen.

Met lijmfittingen creëer je super sterke verbindingen die zelfs geschikt zijn voor balustrades. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat een lijm net zo duurzaam en veilig is als lassen, maar het gebruik van lijmfittingen is ook wel het nieuwe lassen.

Bekijk voor meer informatie over lijmfittingen en een instructiefilmpje ons blog over het verlijmen van RVS lijmfittingen.

RVS balustrade - RVS Land

RVS steigerbuis koppelingen

Steigerbuis koppelingen ken je waarschijnlijk voor het plaatsen van steigers en voor het maken van reclameframes tegen gevels of langs de snelweg. Deze zijn van staal of aluminium.

Echter zijn er ook RVS steigerbuis koppelingen, deze zijn door hun geslepen oppervlak perfect voor toepassingen in het interieur, zoals gordijnstangen, roedes, garderobes, kapstokken en winkelinrichting. Echter zijn ze door hun RVS 316 kwaliteit ook uitermate geschikt voor buitengebruik. Ze zijn verkrijgbaar in twee diameters: 28 mm en 42,4 mm. De grotere diameter gebruik je voor de wat zwaardere constructies, zoals tafels, hekwerken, balustrades. maar ook frames of doorvalbeveiligingen. Je kunt de twee diameters ook in één constructie combineren met verloopstukken.

RVS buiskoppelingen zijn zeer eenvoudig en snel te gebruiken. De koppelingen worden simpelweg over de buis geschoven en gefixeerd met een zware inbusbout. Leverbaar zijn o.a. buishouders, vloerplaten, muurflenzen, bochten, T-stukken, hoekverbinders en zelfs jashaken. Het resultaat heeft een industriële, maar toch strak afgewerkte uitstraling.

RVS lasfittingen

RVS lasfittingen moeten, zoals de naam al zegt, vastgelast worden. Dit is echter een specialistische klus. Je moet hiervoor natuurlijk toegang hebben tot de juiste materialen en gereedschappen en je moet over de nodige vaardigheden en ervaring beschikken. Lassen is tijdrovend, omdat er na het lassen nog gebeitst, teruggeslepen en gefinisht moet worden om een mooi afgewerkt eindresultaat te bereiken. Al met al is het wel een prachtige manier om constructies in elkaar te zetten, omdat je na afloop geen enkele naad meer ziet.

Omdat het lassen van RVS niet voor iedereen toegankelijk is, wordt dit vooral door gespecialiseerde bedrijven gedaan. Echter zijn er natuurlijk ook hobbyisten die graag aan de slag gaan met een lasapparaat.

Ook op het gebied van RVS lasfittingen heb je veel keuze uit verschillende uitvoeringen in RVS 304 en RVS 316. Zo zijn er RVS lasbochten, T-stukken, buisverbinders, verloopstukken en zadelstukken.

RVS draadfittingen

RVS draadfittingen zijn buisverbinders met duimse schroefdraad. Deze worden voornamelijk gebruikt in industriële toepassingen, maar je kunt ze ook zelf thuis gebruiken als je bijvoorbeeld een buitendouche of waterleiding wil aanleggen. Draadfittingen gebruik je niet met reguliere RVS buis, maar met ASTM buis. De maat van RVS draadfittingen wordt, in tegenstelling tot de andere buisverbinders in dit blog, aangeduid in duim-maat in plaats van millimeter.

Lees voor meer informatie ons blog over BSP draadfittingen.