Theevlekken op RVS

Vliegroest op RVS - RVS Blog
Theevlekken komen regelmatig voor op RVS dat dicht bij de kust gemonteerd is. Dit zijn geelbruine vlekjes die geen nadelige invloed hebben op de constructieve sterkte van het RVS, maar het mooie en hoogwaardige uiterlijk van RVS teniet doen. In dit blog lees je alles over theevlekken, hoe het ontstaat en hoe je het kunt voorkomen en oplossen.

Wat zijn theevlekken?

Je ziet het regelmatig aan de kust als je over de boulevard loopt: RVS met bruine vlekken. Dit lijkt op roest, maar dat is het niet. We hebben het hier over zogenaamde theevlekken (niet te verwarren met vliegroest).
Theevlekken op RVS oppervlakken kom je tegen tot een afstand van ca. 20 km vanaf de kust en worden heviger naarmate je meer richting branding komt. Deze theevlekken zijn geelbruine vlekjes die verder geen nadelige invloed hebben op de constructieve sterkte van het RVS, maar wel het mooie en hoogwaardige uiterlijk van RVS teniet doen.

Hoe ontstaan theevlekken?

Theevlekken ontstaan in een zoute omgeving, in de nabijheid van de kust. Zeewater verdampt, wordt richting land geblazen en slaat neer op het RVS. Als het zoute vocht van het zeewater verdampt, blijft het zout achter in de naden en groeven van het RVS. Doordat het RVS steeds weer bevochtigt wordt met het zoute vocht, zal de concentratie zout steeds hoger oplopen en zullen er theevlekken zichtbaar worden.

Op ruwe oppervlakken zal de vorming van theevlekken sneller verlopen. Dit komt doordat er hierbij veel naadjes en kiertjes zijn waar het zout zich kan ophopen. Daarom zie je aan de kust en op boten vaak RVS onderdelen die hoogglans zijn gepolijst. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder kans dat er zich chloriden en verontreinigingen op kunnen vastzetten. Maar ook op deze gladde oppervlakken kunnen theevlekken ontstaan, al zal dit proces zal minder snel verlopen. Bovendien zijn gladde oppervlakken makkelijker schoon te houden.

Bepaalde RVS types zijn gevoeliger voor de vorming van theevlekken dan andere. Voor gebruik op zout water en in de nabijheid van de kust adviseren wij altijd om RVS316 te gebruiken. En als het even kan, met een hoogglans gepolijst oppervlak. RVS316 is namelijk een stuk ongevoeliger voor corrosie en theevlekken dan RVS304. Lees ook ons blog over het verschil tussen RVS304 en RVS316.

Als er zeer hoge eisen worden gesteld aan de constructie, dient er RVS2205 of duplex kwaliteit gebruikt te worden, maar dit is om prijstechnische redenen niet altijd mogelijk.

Hoe poets je theevlekken weg?

Als het RVS al flink is aangetast met theevlekken, zoals op bovenstaande foto’s, dien je het te poetsen met speciaal hiervoor geschikte reinigingsmiddelen.

Hoe voorkom je theevlekken?

Theevlekken komen voor in zoute omgevingen nabij de kust. Daarom adviseren we in deze gevallen hoogglans gepolijste RVS316 onderdelen. Als je het RVS schoon houdt en regelmatig poetst, zal het RVS schoon blijven van chloriden en verontreinigingen en zal het jarenlang mooi glanzend blijven. Zie ook ons blog over het onderhouden van RVS.

Bronnen

alurvs.nl
technischwerken.nl/kennisbank
rvsland.nl