Wat is een PVD-coating?

Wat is een PVD coating - RVSLand
Een coating is een laag die op het oppervlak van een product wordt aangebracht. De reden hiervoor is het beschermen van het oppervlak of het aanpassen van de stijl van het product. Een poedercoating is bij de meeste mensen wel bekend, maar een PVD coating niet. Wij brengen daar graag verandering in.

Misschien zie je bij interieurartikelen wel eens de term “PVD-coating” terugkomen. Producten waarbij PVD-coatings in onze branche vaak voorkomen zijn deurbeslag, badkamer accessoires zoals douchewand stabilisatiestangen, glasklemmen, hekwerkonderdelen en bootonderdelen. Maar wat houdt een PVD coating nou precies in?

Wat is een PVD-coating?

PVD staat voor Physical Vapor Desposition. Letterlijk vertaald is dit “fysische dampafzetting”. In dit geval verwijst dit naar het natuurkundige proces waarvan gebruik wordt gemaakt om materialen op een oppervlak te laten neerslaan en hechten.

Het PVD-proces is een zogenaamd “inert proces”, waarbij geen giftige stoffen vrijkomen. Dat wil zeggen dat het geen reactie aangaat met andere materialen. In een vacuüm oven wordt een materiaal als titanium, chroom of zirkonium verdampt. Deze damp komt als coating met een dikte van slechts 2 tot 5 μm terecht op het te kleuren oppervlak. Dit staat gelijk aan 0,002 tot 0,005 mm (!). Door het variëren in temperatuur en verdampt materiaal, kunnen er diverse kleuren worden geproduceerd. Dit proces kan worden toegepast op diverse materialen, zoals RVS, kunststof, glas en keramiek.

Doordat de coating superdun is, heeft het basismateriaal invloed op hoe de coating uitpakt op het product. Doordat er met dampen worden gewerkt, blijft de structuur van de ondergrond zichtbaar. Gebruik je bijvoorbeeld mat geborsteld RVS als ondergrond, dan zal de PVD coating er ook mat uitzien. Gebruik je hoogglans gepolijst RVS als ondergrond, dan zal de coating ook glanzend zijn.

Wat zijn de voordelen van een PVD coating?

PVD coatings zijn over het algemeen oersterk, slijtvast en bestand tegen corrosie. Een PVD-coating is daarom geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Deze oppervlaktebehandeling zie je dus vaak bij producten waarbij naast duurzaamheid ook een decoratieve uitstraling van belang is. PVD-coatings worden in veel verschillende kleuren gefabriceerd, denk hierbij aan de metaalachtige uitstraling van goud, messing, chroom, zwart of gunmetal.

Dit zijn de voordelen van een PVD-coating:

  • Het PVD-proces is milieuvriendelijk;
  • PVD-coatings zijn kras- en corrosiebestendig;
  • PVD-coatings zijn waterbestendig;
  • Omdat de coating superdun is, heeft dit geen invloed op de dikte van het product;
  • Veel kleuren mogelijk, zoals messing, gunmetal, chroom of zwart;
  • Eenvoudig te onderhouden.

Wat zijn de nadelen van een PVD coating?

Een PVD-coating is in tegenstelling tot een poedercoating heel dun. Hierdoor blijft het oorspronkelijke oppervlak van het gecoate product exact hetzelfde, en zullen oneffenheden niet met een coating worden opgevuld. Hier zul je echter alleen tegenaan lopen als je zelf een bestaand product wil voorzien van een coating om oneffenheden te bedekken. Als je een nieuw product koopt met PVD coating wordt er door de producent op gelet dat het oppervlak glad is.

PVD coating - RVSLand
Sample buis met diverse kleuren PVD coating

Onderhoud van een PVD-coating

Een PVD coating is ontzettend sterk, maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor een poedercoating. Door bijvoorbeeld stoten, krassen of wrijven kan de coating beschadigen. Pas bijvoorbeeld bij een deurklink met coating op als je ringen draagt, want een ring kan krassen in de coating veroorzaken.

Je kunt de PVD coating gemakkelijk kunt onderhouden door het oppervlak af te nemen met een lauw sopje en een schone microvezeldoek. Gebruik nooit schuurmiddelen en agressieve reinigingsmiddelen!