Gordijnroedes zijn er in allerlei maten en uitvoeringen: van staal tot kunststof en van klassiek tot industrieel. Als je het ons vraagt is er uiteindelijk maar één soort roede die het mooiste en meest strakke eindresultaat geeft: een ronde gordijnroede RVS.
Met een gordijnroede positioneer je je gordijnen op hoogte voor je raam. De roede helpt de gordijnen te geleiden. Als de gordijnen dicht zijn, zie je niet veel van de roede. Maar als de gordijnen open zijn, is de roede goed zichtbaar en maakt hij duidelijk deel uit van je interieur. Dan wil je ook dat de roede goed bij de rest van je inrichting past.
Gordijnroede RVS
Of jouw woonstijl nu modern of klassiek is: een RVS gordijnroede is altijd een goede keuze! In dit blog helpen we je met het kiezen van een RVS gordijnstang én adviseren we je over de diameter, lengte en maximale overbrugging. Zo stel je je eigen RVS gordijnroede op maat samen.
Diameter van de RVS gordijnroede
De basis van een gordijnroede is een ronde buis. De eerste stap binnen het samenstellen van jouw gordijnroede is dan ook het kiezen van een diameter. Je hebt de keuze uit verschillende buisdiameters:
- 19 mm: Geschikt voor lichte gordijnen.
- 25,4 mm: Geschikt voor lichte tot middelzware gordijnen. Bij deze buisdiameter kun je niet alleen kiezen voor mat geborstelde RVS onderdelen, maar ook voor antraciet.
- 26,9 mm: Geschikt voor middelzware tot zware gordijnen.
- RVS gordijnroede 28mm: Geschikt voor middelzware tot zware gordijnen. Deze buisdiameter combineer je met RVS buiskoppelingen. Dit zorgt voor een stoer en industrieel eindresultaat.
- 33,7 mm: Geschikt voor middelzware tot zware gordijnen.
Het bestellen van een RVS gordijnroede
Als je een keuze hebt gemaakt voor een buisdiameter, zie je in één oogopslag welke onderdelen hierbij gebruikt kunnen worden.
- De buis kun je in de gewenste lengte bestellen, wij zagen deze voor jou op maat. Je betaalt alleen maar voor de lengte die je nodig hebt.
- Aan de hand van de lengte van je gordijnroede bepaal je hoeveel steunpunten er nodig zijn. De hoeveelheid steunen die je nodig hebt verschilt per buisdiameter. Een dunnere buis is namelijk minder stevig dan een dikkere en heeft meer steun nodig. Wij hebben in iedere diametercategorie een handig overzichtje geplaatst met hoeveel steunen je bij welke lengte nodig hebt.
- De keuze voor steunen, muurflenzen en/of eindkappen hangt af van de manier waarop je gordijnroede gaat monteren: tegen de muur, tegen het plafond of in het kozijn. Eindkappen heb je bijvoorbeeld alleen nodig als het uiteinde van de buis zichtbaar blijft en niet als deze verdwijnt in een steun of muurflens.
Tips & tricks voor het bestellen en monteren van je gordijnstang
- Vergeet de bevestigingsmaterialen niet! Eindkappen worden bijvoorbeeld vaak in de buis gelijmd met RVS lijm en voor een muurflens heb je schroeven nodig. Bij alle onderdelen staat vermeld hoe ze worden gemonteerd en welke artikelen je daarvoor nodig hebt.
- Heeft jouw gordijnroede een lengte van meer dan 3 meter? Dan kan het monteren soms lastig zijn. Om de montage makkelijker te maken, kun je de buis in twee delen bestellen. Deze twee delen worden dan gekoppeld in een buishouder op voet. De verbinding wordt zo onzichtbaar weggewerkt in de buishouder, dus het lijkt net alsof de buis gewoon uit één stuk bestaat. Omdat je niet met één lang stuk buis hoeft te werken, is het ophangen van de roede een stuk eenvoudiger.
- Opschuifsteunen zijn leverbaar in vaste maten, maar als je kiest voor een gordijnroede van 25,4 mm of 28 mm, kun je ook een opschuifsteun op maat bestellen. Wij produceren de steun dan in de door jou gewenste lengte.
- Als je besluit de roede tegen het plafond of de muur boven het raam te monteren, hang de roede dan aan weerszijden niet te kort op de muur. Houd rekening met de plooien in de gordijnen. De gordijnen mogen de muur niet raken.
- Bij RVS Land gebruiken we buis niet alleen voor gordijnroedes, maar ook voor verschillende andere doeleinden; van RVS balustrades tot RVS trapleuningen en RVS garderobestangen. Bij ons bestel je dus “gewoon” RVS buis. Bij gordijnenwinkels wordt dezelfde buis een gordijnroede genoemd gaat de prijs over de kop. Dit terwijl het gewoon een RVS buis is en blijft. Doe er je voordeel mee en bestel je gordijnroede in losse onderdelen bij RVS Land.
- Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag bij het samenstellen van je gordijnroede!