De verschillende oppervlakken van RVS

Oppervlakken van RVS - RVS Blog
Een oppervlaktebehandeling verfraait het uiterlijk van RVS, maar beschermt het materiaal ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De meeste artikelen in onze webshop hebben een K320 geslepen of mat geborsteld oppervlak, omdat dit een neutrale maar toch stijlvolle look heeft en overal bij past. Maar welke oppervlaktebehandelingen kan RVS nog meer hebben en wanneer kies je voor welk oppervlak? Wij leggen het uit.

Onbehandeld, ongeslepen of brut RVS

Als RVS de fabriek verlaat, heeft het materiaal een onbehandeld en daardoor dof oppervlak. Ook wordt het roestvast staal in de fabriek voorzien van zwarte merken en stempels om aan te geven welke soort RVS en welke kwaliteit het betreft. Door transport en opslag kan het zijn dat het oppervlak beschadigd raakt en er bijvoorbeeld krassen en sleepsporen ontstaan. Dit onbehandelde oppervlak noemen we onbehandeld, ongeslepen of brut.

Je kiest voor onbehandeld RVS als het uiterlijk ervan niet belangrijk is, zoals bij leidingwerk in fabrieken of als het materiaal na montage niet meer zichtbaar is.

K320 geslepen of mat geborsteld RVS

K320 wil zeggen dat het oppervlak van het RVS is geschuurd of geslepen met schuurlint waarop 320 korrels per cmzijn verwerkt. Hierdoor ontstaat er een mooi egaal en mat oppervlak. In het buitenland, en met name in Duitsland, wordt ook vaak met korrel 240 geslepen, dus een schuurlint waarop 240 korrels per cm2 zijn verwerkt. Dit geeft een wat grover oppervlak dan korrel 320, maar ziet er alsnog bijzonder fraai uit. In de volksmond worden deze bewerkingen ook vaak als “mat geborsteld” aangeduid. Mat geborsteld, K320 geslepen of K240 geslepen betekent dus eigenlijk allemaal hetzelfde.

RVS deurkruk - RVS Blog

Mat geborsteld RVS wordt gebruikt bij vele toepassingen voor zowel interieur als exterieur, zoals RVS trapleuningen, RVS deurbeslag, RVS balustrades en RVS ventilatieroosters. Voor een geslepen oppervlak wordt dus gekozen als het eindresultaat er egaal, stijlvol en strak uit moet komen te zien. Geslepen RVS is onderhoudsarm en duurzaam.

Hoogglans gepolijst RVS

Als RVS wordt gepolijst, wordt het nog gladder en gaat het glanzen. Dit noemen we hoogglans gepolijst RVS. Het polijsten kent enkele stappen van intensiteit, ook wel mirrors genoemd:

  • Mirror 7: Na deze bewerking zijn er nog lichte polijstsporen of hairlines zichtbaar;
  • Mirror 8: Hierbij zijn er geen polijstsporen of hairlines meer zichtbaar zijn;
  • Mirror 10: Dit is de hoogste kwaliteit van polijsten. Als toevoeging op mirror 8, worden er intensieve voorslijpbewerkingen toegepast en tijdens het polijstproces wordt er nóg strenger gecontroleerd op materiaalfouten.

Hoogglans gepolijst RVS is, doordat het zo glad is, beter bestand tegen verontreinigingen en aantastingen door zouten en zuren, zoals theevlekken op RVS. Daardoor wordt er vooral op boten en luxe jachten en in de jachtbouw veel voor hoogglans gepolijst roestvast staal gekozen. Echter kan het ook een esthetische reden hebben om voor hoogglans te kiezen. Vanuit persoonlijke smaak kan er ook bij bijvoorbeeld een balustrade of trapleuning voor spiegelend RVS worden gekozen. Ook wordt het regelmatig toegepast in kunstobjecten of architectuur.