Welke kleur heeft RVS?

De kleur van RVS - RVS Blog
Geregeld krijgen we de vraag of de kleur van verschillende RVS artikelen wel hetzelfde is. Dit is natuurlijk belangrijk bij het combineren van RVS onderdelen bij hekwerken, deurbeslag en interieur accessoires. Ons antwoord: alle RVS heeft dezelfde kleur, mits het op dezelfde manier behandeld is.

Bij het samenstellen van RVS hekwerken en balustrades, maar ook bij het combineren van deurbeslag en interieur accessoires, is het natuurlijk belangrijk dat alle RVS onderdelen dezelfde kleur hebben. Klanten vragen ons dan ook regelmatig of de kleur van alle RVS artikelen hetzelfde is. Alle RVS heeft dezelfde kleur, maar het kan anders ogen wanneer de onderdelen verschillende oppervlakte behandelingen hebben ondergaan. Samengevat: als je erop let dat je voor jouw project onderdelen bestelt die hetzelfde behandeld zijn, zul je geen kleurverschil zien.

Omdat de afwerking van het oppervlak van zo’n groot belang is, beschrijven we hieronder de meest voorkomende oppervlaktebehandelingen van RVS:

Onbewerkt RVS (brut)

RVS dat direct uit de fabriek komt is onbewerkt en heeft een matte, grove en doffe uitstraling. Daarbij worden onbewerkte RVS artikelen zoals buizen, kokers en staven zonder bescherming gebundeld en vervoerd, waardoor er verontreinigingen op het RVS terecht komen en lichte beschadigingen op het oppervlak ontstaan. Onbewerkt RVS wordt veel gebruikt in de chemische industrie en constructiedoeleinden waarbij het uiterlijk niet belangrijk is.

Mat geborsteld RVS

RVS dat zichtbaar in het interieur of exterieur wordt toegepast, zoals RVS deurbeslag, gordijnroedes, trapleuningen en hekwerken, zijn meestal mat geborsteld.
Bij dit proces wordt het oppervlak, al dan niet machinaal, geslepen of geborsteld; meestal K240 of K320. Hoe lager dit getal, hoe groter de korrel en hoe grover het oppervlak. Door het slijpen wordt het oppervlak mooi glad en worden verontreinigingen en krasjes door de bewerking verwijderd. Hierdoor krijgt het RVS een mooie egale en matte uitstraling.

Hoogglans gepolijst RVS

Hoogglans gepolijst RVS wordt nog intensiever bewerkt en met een kleinere korrel geslepen of zelfs elektrolytisch bewerkt, zodat het oppervlak gaat blinken als een spiegel. Het oppervlak van hoogglans gepolijst RVS is zo glad afgewerkt dat er zich bijzonder weinig verontreinigingen op kunnen vasthechten. Om deze reden, en vanwege zijn luxe en hoogwaardige uitstraling, wordt dit type RVS veel gebruikt bij RVS bootonderdelen voor boten en jachten. Nog een voordeel van deze oppervlaktebehandeling is dat corrosie van RVS of “theevlekken” door de zoute zeelucht tot een minimum beperkt worden; ook niet onbelangrijk voor boten en jachten.

Kleurverschillen op foto’s

Als je in de webshop van RVS Land naar de verschillende RVS artikelen kijkt, zie je veel kleurverschillen tussen het RVS. Zelfs bij exact hetzelfde artikel van verschillende leveranciers kan kleurverschil optreden. RVS is namelijk erg gevoelig voor lichtinval. Het licht valt bijvoorbeeld anders op een geborsteld oppervlak dan op een gepolijst oppervlak. Daarnaast speelt de slijprichting mee, en of het product rond of vlak is. Zelfs het tijdstip van fotograferen kan al zorgen voor kleurverschil.
Samengevat kan het dus zijn dat de kleur van RVS op foto’s iets anders uitkomt, maar in werkelijkheid heeft alle RVS dezelfde kleur en kunnen RVS onderdelen altijd met elkaar gecombineerd worden, mits ze op dezelfde manier behandeld zijn.

Bovenstaande RVS bochten zien er in werkelijkheid identiek uit, maar zijn door verschillende leveranciers gefotografeerd.