Geregeld krijgen we de vraag of de kleur van RVS altijd hetzelfde is. Dit is natuurlijk van belang als je verschillende RVS artikelen met elkaar wil combineren in het interieur of in een balustrade. In dit blog gaan we dieper in op de kleur van RVS. We kunnen vast verklappen: alle RVS met dezelfde bewerking heeft dezelfde kleur.
Als je met diverse RVS onderdelen een constructie wil samenstellen (zoals bijvoorbeeld een RVS balustrade of RVS gordijnroede), dan wil je natuurlijk wel dat alle onderdelen perfect met elkaar matchen. Maar ook als je bijvoorbeeld nieuw RVS deurbeslag wil kopen, krijg je het mooiste resultaat als de uitstraling van alle artikelen naadloos op elkaar aansluit. Veel klanten vragen zich dan ook af of RVS altijd dezelfde kleur heeft.
De kleur van RVS
RVS heeft altijd dezelfde kleur. Het kan enkel anders ogen wanneer de onderdelen verschillende behandelingen hebben ondergaan. Dus alle RVS geborstelde artikelen hebben dezelfde kleur, net zoals alle hoogglans gepolijste RVS artikelen dezelfde kleur hebben. Als je erop let dat je RVS onderdelen gebruikt die op dezelfde manier behandeld zijn, zul je dus geen kleurverschil zien.
Omdat de afwerking van het oppervlak van zo’n groot belang is voor de uitstraling van RVS, behandelen we hieronder de meest voorkomende oppervlaktebehandelingen van RVS.
Onbewerkt RVS (brut)
RVS dat direct uit de fabriek komt is onbewerkt en heeft een matte, grove en doffe uitstraling. Daarbij worden onbewerkte RVS artikelen zoals buizen, kokers en staven zonder bescherming gebundeld en vervoerd, waardoor er verontreinigingen op het RVS terecht komen en lichte beschadigingen op het oppervlak ontstaan. Onbewerkt RVS wordt veel gebruikt in de chemische industrie en constructiedoeleinden waarbij het uiterlijk niet belangrijk is.
Mat geborsteld RVS
RVS dat zichtbaar in het interieur of exterieur wordt toegepast, zoals RVS trapleuningen, kapstokken en zijn meubelpoten meestal mat geborsteld. Bij dit proces wordt het oppervlak, al dan niet machinaal, geslepen of geborsteld (meestal K240 of K320). Hoe lager dit getal, hoe groter de korrel en hoe grover het oppervlak. Door het slijpen wordt het oppervlak mooi glad en worden verontreinigingen en krasjes door de bewerking verwijderd. Hierdoor krijgt het RVS een mooie egale en matte uitstraling.
Hoogglans gepolijst RVS
Hoogglans gepolijst RVS wordt nog intensiever bewerkt en met een kleinere korrel geslepen of zelfs elektrolytisch bewerkt, zodat het oppervlak gaat blinken als een spiegel. Het oppervlak van hoogglans gepolijst RVS is zo glad afgewerkt dat er zich bijzonder weinig verontreinigingen op kunnen vasthechten. Om deze reden, en vanwege zijn luxe en hoogwaardige uitstraling, wordt dit type RVS veel gebruikt bij RVS bootonderdelen voor boten en jachten. Nog een voordeel van deze oppervlaktebehandeling is dat corrosie van RVS of “theevlekken” door de zoute zeelucht tot een minimum beperkt worden; ook niet onbelangrijk voor boten en jachten.
Kleurverschillen op foto’s
Omdat RVS erg gevoelig is voor lichtinval, kan er in foto’s van RVS artikelen wel kleurverschil optreden. Dan zou je je kunnen afvragen of RVS wel echt dezelfde kleur heeft. In werkelijkheid heeft alle RVS dezelfde kleur en kunnen alle RVS onderdelen altijd met elkaar worden gecombineerd, mits ze op dezelfde manier zijn behandeld.
RVS is namelijk erg gevoelig voor lichtinval. Het licht valt bijvoorbeeld anders op een geborsteld oppervlak dan op een gepolijst oppervlak. Daarnaast speelt de slijprichting mee, en of het product rond of vlak is. Zelfs het tijdstip van fotograferen kan al zorgen voor kleurverschil op een foto.
Bovenstaande RVS bochten zien er in werkelijkheid identiek uit, maar zijn door verschillende leveranciers gefotografeerd.