Is RVS magnetisch?

Is RVS magnetisch - RVS Blog
Wij krijgen vaak de vraag of RVS magnetisch is. Echter is het antwoord niet simpelweg ‘ja’ of ‘nee’. In dit artikel gaan we dieper in op magnetisme van roestvast staal en waarom hier soms verwarring over ontstaat.

Is roestvrij staal magnetisch? Magnetisme wordt opgewekt door bewegende elektronen in een magnetisch materiaal. Men denkt vaak dat hoogwaardig RVS nooit magnetisch is. En als het wél magnetisch is, zou er sprake zijn van een mindere kwaliteit RVS. Echter zijn deze beweringen onjuist. De magnetische eigenschappen van RVS zijn afhankelijk van de samenstelling en staan los van de kwaliteit.

Magnetisme bij verschillende soorten RVS

Roestvast staal is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Ook worden er elementen zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium aan toegevoegd om de legering speciale eigenschappen te geven. Deze elementen, in combinatie met elkaar en in verschillende percentages, resulteren in meer dan 120 verschillende soorten RVS. Elke soort RVS heeft zijn eigen unieke eigenschappen.

De elementen ijzer, chroom en nikkel zijn magnetisch. Nikkel gaat de magnetische werking van het in de legering aanwezige ijzer tegen. Dit heft de magnetisch eigenschappen als het ware op. Hoe meer nikkel, hoe meer het magnetisme wordt tegengewerkt. Van de meer dan 120 RVS soorten is de overgrote meerderheid niet magnetisch.

Zijn RVS 304 en RVS 316 magnetisch?

Bekende RVS soorten zijn 304 (RVS304) en 316 (RVS316). Wij hebben een apart artikel geschreven over de verschillen tussen RVS304 en RVS316. Dit zijn zijn over het algemeen niet-magnetische legeringen. Er zit voldoende nikkel in om het RVS niet magnetisch te laten zijn.

Echter, sommige artikelen die gemaakt zijn van RVS304 en RVS316 kunnen wel (licht) magnetisch zijn of worden, afhankelijk van de specifieke productiemethode en verwerking. Zo kan RVS304 na productie magnetisch worden als het koud wordt bewerkt, zoals dat gebeurt bij het tappen van schroefdraad, walsen, trekken of zetten. Deze werkingen kunnen de kristalstructuur van het metaal veranderen, waardoor het RVS licht magnetisch wordt.

RVS316 is over het algemeen minder magnetisch dan RVS304, maar het kan nog steeds magnetisch worden als het wordt bewerkt met koude werkingen. Bovendien kan het ook magnetisch worden als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen tijdens het lassen.

Is RVS van slechte kwaliteit als het magnetisch is?

Uit bovenstaande uitleg kun je opmaken dat roestvast staal, ongeacht de kwaliteit, magnetisch kan zijn. De magnetische eigenschappen van roestvrij staal hebben geen invloed op de corrosiebestendigheid of de sterkte van het metaal.

In bepaalde gevallen moét het materiaal zelfs magnetisch zijn. Denk daarbij aan pannen voor het koken op inductie, of RVS koelkasten waar je een magneetje op kunt plakken.

Wil je nog meer weten over de kenmerken, toepassingen en eigenschappen van RVS? Bekijk dan ook eens de andere artikelen op dit blog, zo gaan wij in op meer mythes rondom RVS en de kleur van RVS.