De 5 grootste mythes rond roestvast staal

RVS deurkruk - RVS Blog
RVS is een populair materiaal voor in en om het huis. Toch blijft er nog veel onduidelijk over roestvast staal, en dit leidt vaak tot onbegrip bij de eindgebruiker. In dit artikel behandelen wij de bekendste mythes rondom RVS en leggen we je uit hoe het nou écht zit.

1. Roestvast staal roest niet

De bekendste misvatting over RVS is dat het niet kan roesten. Veel mensen noemen het roestvrij staal, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt het idee dat RVS geheel roestvrij is.

RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Het chroom in de legering zorgt voor een flinterdun ondoordringbaar laagje waardoor het onderliggende metaal wordt beschermd tegen agressieve en corrosieve invloeden van buitenaf. Dit laagje wordt in stand gehouden door zuurstof. Dit laagje heeft het vermogen om zichzelf te herstellen nadat het wordt beschadigd. Maar als zo’n beschadigde plaats wordt afgesloten van zuurstof – door bijvoorbeeld een ophoping van vuil – wordt het onderliggende metaal actief en wordt ook het roestproces in werking gezet. Lees hierover meer in ons blog over vliegroest op RVS. Door het RVS te poetsen en de vervuiling te verwijderen, kan er weer zuurstof bij komen en zal de chroomlaag zich ook weer gaan herstellen.

Kortom: RVS is roestbestendig, maar niet geheel roestvrij. Echter door het oppervlak regelmatig te poetsen – even afnemen met een vochtige doek is vaak al voldoende – voorkom je roestvorming en heb je er jarenlang plezier van.

2. RVS kun je het beste poetsen met een druppeltje babyolie of olijfolie

Wij raden af om babyolie of olijfolie te gebruiken op een RVS woonaccessoires zoals een RVS deurklink, trapleuning, koelkast of afzuigkap. Olie maakt het oppervlak wel glanzend, maar tegelijkertijd ook vet. Hierdoor verspreiden de vettige vingerafdrukken zich binnen de kortste keren over het gehele huis. Daarnaast zal stof en vuil zich vastzetten in de olie, waardoor het alleen maar vuiler wordt. Olie is niet bedoeld als poetsmiddel, maar als een product om iets mee in te vetten. Wij bevelen een speciaal poetsmiddel voor RVS aan, zoals onze RVS Cleaner Spray: deze maakt het oppervlak weer schoon en vrij van vet.

RVS koelkast poetsen - RVSBlog

3. RVS304 is uitsluitend geschikt voor binnengebruik

Er zijn verschillende soorten RVS. De soort RVS304 wordt vaak alleen voor indoor toepassingen geadviseerd. Dit is in onze ogen te beperkt: RVS304 materiaal kan uitstekend buitenshuis worden gebruikt, zolang aan bepaalde eisen wordt voldaan. Als RVS buiten in aanraking kan komen met regen en/of regelmatig wordt onderhouden en afgewassen, zal dit geen enkel probleem opleveren. Het RVS zal dan jarenlang schoon en vrij van verontreiniging en roestvorming blijven.

4. RVS is onderhoudsvrij

Roestvast staal is onderhoudsarm, maar zeker niet onderhoudsvrij. Regelmatig onderhoud van RVS is belangrijk om het oppervlak er steeds als nieuw uit te laten zien. Het is wel afhankelijk van waar het RVS is gemonteerd hoeveel onderhoud er nodig is. Zo heeft RVS dat binnenshuis is gemonteerd bijzonder weinig onderhoud nodig. RVS deurklinken, trapleuningen of badkamer accessoires kun je eenvoudig af en toe afnemen met een vochtige doek en eventueel napoetsen met een RVS spray. RVS dat buitenshuis is gemonteerd zal zonder onderhoud uiteindelijk RVS zo sterk vervuilen dat er corrosie, zoals vliegroest, kan optreden. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van de plaats waar het is gemonteerd. Met regelmatig onderhoud behoud je het fraaie uiterlijk van RVS en verleng je de levensduur van het product.

RVS deurbeslag - RVS Blog

5. RVS is niet magnetisch

Er bestaan tientallen soorten roestvast staal. Allemaal hebben ze hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Over het algemeen staat RVS bekend als niet magnetisch, maar dit is niet helemaal waar. Er zijn namelijk wel RVS soorten waarop een magneet blijft “plakken”. Zo zijn de zogenaamde martenitische, ferritische en duplex roestvaststaal soorten zijn wel degelijk magnetisch. Denk maar eens aan een RVS afzuigkap of RVS koelkast: dit zijn speciale RVS soorten met magnetische eigenschappen.

De RVS soorten die doorgaans in en om het huis toegepast worden zijn de soorten RVS304 en RVS316. Dit zijn austenitische RVS soorten uit de 300-reeks. Deze zijn in originele toestand niet magnetisch. Doch, door het koudvervormen zoals omzetten of slijpen van het oppervlak, zal aan het oppervlak de kristalstructuur veranderen waardoor er magnetische eigenschappen ontstaan. Kort samengevat: RVS304 en RVS316 kunnen door het intensief bewerken aan het oppervlak licht magnetisch worden.