De 5 grootste mythes rond roestvast staal

RVS deurkruk - RVS Blog
RVS is een veel gebruikt materiaal in en om het huis. Toch blijft er nog veel onduidelijk over roestvast staal, dat soms tot onbegrip bij de eindgebruiker leidt. De grootste mythes ontkracht.

1. Roestvast staal roest niet

De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is.
RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Het chroom in de legering zorgt voor een flinterdun ondoordringbaar laagje waardoor het onderliggende metaal wordt beschermd voor agressieve en corrosieve invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld vergelijkbaar met een verflaag. Dit laagje wordt in stand gehouden door zuurstof van buitenaf. Als dit laagje wordt beschadigd, dan zal dit zichzelf weer herstellen. Als een beschadigde plaats wordt afgesloten van zuurstof – door bijvoorbeeld ophoping van vuil – dan zal het onderliggende metaal actief worden en het roestproces in werking zetten. Lees hierover meer in ons blog over vliegroest op RVS. Na poetsen en verwijderen van de vervuiling zal er weer zuurstof bij het materiaal komen, waardoor het chroomlaagje zich weer kan gaan herstellen. RVS is roestvast, niet roestvrij! Om deze reden zal het met regelmaat gepoetst moeten worden.

2. RVS kun je het beste poetsen met een druppeltje babyolie of olijfolie

Met olie maak je je RVS deurkrukken en trapleuningen alleen maar vettig en vuil en het is dus geen goed idee om babyolie of olijfolie te gebruiken. Het blinkt wel mooi, maar binnen de kortste keren zit je hele huis onder de vettige vingervlekken. Bovendien blijft er stof en vuil in de olie hangen, met als gevolg dat het alleen maar vuiler wordt. Olie is een vettig product om iets te smeren, maar het is géén poetsmiddel. Wij raden een goede RVS cleaner of ander poetsmiddel aan, deze producten maken het oppervlak juist vrij van vuil en vet.

3. RVS304 is uitsluitend geschikt voor binnengebruik

Hoewel RVS304 vaak alleen voor indoor toepassingen wordt geadviseerd, vinden wij dit toch een beetje kort door de bocht. RVS304 kan heel goed buiten worden toegepast, als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Als het RVS buiten in de regen staat en/of het wordt regelmatig onderhouden en afgewassen (zoals deurbeslag), dan zal dit geen enkel probleem zijn. Het RVS blijft dan jarenlang schoon en vrij van vervuiling en roestvorming. Meer over de verschillende soorten RVS en voor welke toepassingen deze geschikt zijn lees je op onze website.

4. RVS is onderhoudsvrij

Roestvast staal is onderhoudsarm, maar zeker niet onderhoudsvrij. Zonder onderhoud zal ook het hoogst gelegeerde RVS vervuilen met alle gevolgen van dien. Wij adviseren je dan ook eens ons blog over onderhoud van RVS te lezen.

RVS deurbeslag - RVS Blog

5. RVS is niet magnetisch

Er zijn tientallen soorten roestvast staal. Allemaal hebben ze hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Over het algemeen staat RVS bekend als niet magnetisch. Dit is echter niet helemaal waar. Er zijn RVS soorten waarop een magneet blijft “plakken”. Zo zijn de zogenaamde martenitische, ferritische en duplex roestvaststaal soorten wel degelijk magnetisch. Denk maar eens aan de RVS afzuigkap of RVS koelkast. Dit zijn speciale RVS soorten met magnetische eigenschappen.

De RVS soorten die doorgaans in en om het huis toegepast worden zijn de soorten RVS304 en RVS316. Dit zijn austenitische RVS soorten uit de 300-reeks. Deze zijn in geleverde toestand niet magnetisch. Doch, door het koudvervormen zoals omzetten of slijpen van het oppervlak zal, zeker aan het oppervlak, de kristalstructuur veranderen waardoor er magnetische eigenschappen ontstaan bij deze RVS soort. Kort samengevat: RVS304 en RVS316 kunnen door het intensief bewerken aan het oppervlak licht magnetisch worden.