Het verschil tussen RVS304 en RVS316

Ben je niet zeker welk soort RVS geschikt is voor jouw project? RVS verdelen we grofweg onder in twee soorten: RVS304 en RVS316. Een veel voorkomende vraag is wat het verschil is tussen deze twee. Bij het maken van een keuze tussen RVS304 en RVS316 is voornamelijk de corrosiebestendigheid van deze materialen van belang. In dit blog geven we je tekst en uitleg over deze RVS varianten.

Wat is RVS?

Voordat we de verschillen tussen RVS kunnen uitleggen, is het van belang om te weten wat RVS nu precies is. RVS is een mengsel van materialen die hoofdzakelijk bestaat uit de legeringselementen ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder worden de legeringen soms aangevuld met de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium. Door het toevoegen van deze elementen krijgt het RVS bijzondere eigenschappen. Door het combineren van deze eigenschappen en te schuiven met de percentages van al deze elementen ontstaan er vele verschillende soorten RVS, elk met steeds weer andere eigenschappen.
Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.

Welk soort RVS is geschikt voor mijn project?

Bij het kiezen tussen RVS304 en RVS316 is het voornamelijk van belang om te kijken in welke omgeving het RVS geplaatst wordt. Daarnaast is RVS316 duurder dan RVS304, dus als voor jouw situatie RVS304 voldoet is het onnodig om RVS316 producten aan te schaffen. Vaak hoor je dat RVS304 het best binnen kan worden gebruikt en dat RVS316 de buitenkwaliteit is. Dit is echter wat kort door de bocht. Hieronder beschrijven we dat RVS304 prima binnen én buiten worden gebruikt, mits de omstandigheden hiervoor goed zijn (denk aan een natuurrijke omgeving waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door zout of zuur) en het regelmatig gepoetst wordt. In alle andere situaties raden wij RVS316 aan (denk aan nabij de kust, onder de rook van Schiphol en in de buurt van zware industrie – kortom: in zoute en zure milieus). Kom je er niet helemaal uit of twijfel je welk type RVS je het best kan toepassen? In onze webshop lees je meer over de verschillen tussen diverse soorten RVS.

RVS304

RVS304 is de meest voorkomende RVS soort en is geschikt voor vele toepassingen. Denk hierbij aan gebruik voor in huis of in een natuurrijke omgeving waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur. RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is dit materiaal goed vervormbaar en lasbaar. RVS304 is niet alleen geschikt voor binnengebruik, maar ook voor buitengebruik, mits het buiten in de regen staat en/of het regelmatig gepoetst en onderhouden wordt. Productgroepen gemaakt van RVS304 zijn bijvoorbeeld RVS deurbeslag, zoals deurkrukken en deurgrepen, brievenbussen en huisnummers, maar ook ventilatieroosters, gordijnroedes en trapleuningen.

RVS316

RVS316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie. Indien RVS direct in aanraking kan komen met bijvoorbeeld zout of zuur adviseren wij het gebruik van RVS316. Dit kan zijn in de buurt van de kust, nabij een drukke weg of in de buurt van industrie. Ook raden we RVS316 kwaliteit aan in of nabij zwembaden, op boten en jachten en in laboratoria. RVS316 is door zijn samenstelling beter bestand tegen corrosie dan RVS304 en is hierdoor geschikt voor buitengebruik waar sprake is van agressievere invloeden van buitenaf, zoals zuur, zout en industrie.

Onderhoud van RVS

Vergeet niet, het betreft hier roestvast stalen producten. RVS is roestvast, maar niet roestvrij en ook niet onderhoudsvrij. Hierover lees je meer in ons blogs over theevlekken op RVS en vliegroest. Voor een lange levensduur van RVS dient het met regelmaat gepoetst te worden. Bekijk voor meer informatie ons blog over het onderhoud van RVS.