Wat je moet weten over RVS bevestigingsmaterialen

We blijven ons assortiment bevestigingsmaterialen uitbreiden, waardoor we steeds meer klanten van dienst kunnen zijn. Daardoor krijgen we echter ook meer vragen, bijvoorbeeld over de verschillende toepassingen van de artikelen. Daarom dit keer in de spotlight: RVS bevestigingsmaterialen.

Wat zijn RVS bevestigingsmaterialen?

RVS bevestigingsmaterialen worden gebruikt om verschillende materialen of objecten aan elkaar te bevestigen. RVS bevestigingsmaterialen zijn perfect voor situaties waarin duurzaamheid en corrosiebestendigheid en van belang zijn, zoals in de bouw, industrie, maritieme sector, auto’s en motoren, voedselverwerking en medische apparatuur. Natuurlijk zijn ze ook geschikt voor toepassingen in en om het huis. Enkele voorbeelden van RVS bevestigingsmaterialen zijn RVS schroeven, bouten, moeren, draadeinden, maar ook meer ongebruikelijke onderdelen zoals schroefdraadverlopen, bevestigingsankers en RVS lijm.

RVS A2 of A4

RVS biedt door zijn legeringselementen de beste weerstand tegen roest en corrosie. Dit maakt het een ideaal materiaal voor gebruik in vochtige omgevingen. Er zijn verschillende kwaliteiten RVS beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Bij RVS bevestigingsmaterialen onderscheiden we in onze branche over het algemeen twee kwaliteiten: A2 of A4. Deze zien er hetzelfde uit, visueel zijn ze niet te onderscheiden. Het verschil zit in de samenstelling en toepassing.

A2 is de kwaliteit die wij aanduiden met RVS 304 en wordt het meest toegepast. A4 staat gelijk aan RVS 316, waarin de legering is aangepast en aangevuld met molybdeen. Hierdoor wordt deze kwaliteit meer corrosiebestendig. Het legeringselement molybdeen is een dure grondstof, hierdoor zijn A4 of RVS316 delen ook duurder dan A2 of RVS304 delen. A4 bevestigingsmaterialen adviseren wij altijd op boten en jachten, aan de kust, onder rook van Schiphol en in zwembaden. Kortom: in zoute en zure omgevingen. Voor alle andere toepassingen voldoet A2. In ons blog over het verschil tussen RVS304 en RVS316 lees je hier meer over.

Er zijn bevestigingsmaterialen die enkel in A4 kwaliteit worden aangeboden, deze kun je probleemloos combineren met A2 materialen. Andersom is niet verstandig vanwege het verschil in samenstelling.

Waarom kun je RVS en staal beter niet combineren?

Bij het monteren van RVS producten, van een balustrade tot een ventilatierooster, raden wij aan om ook roestvast stalen bevestigingsmaterialen te gebruiken en niet te kiezen voor staal. RVS bevestigingsmaterialen zorgen niet alleen voor een mooier eindresultaat, maar zijn ook beter bestand tegen corrosie.
Een mooi voorbeeld hiervan kwamen wij tegen tijdens een vakantie op Mallorca, zie de foto hiernaast. Niet alleen zijn er theevlekken op het RVS oppervlak ontstaan, maar het is ook duidelijk te zien dat de stopcontacten met stalen schroeven in het roestvast staal zijn vastgezet. Daardoor is er besmettingscorrosie ontstaan. Het resultaat spreekt voor zich.

In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan. Als de RVS delen nat worden door regen of alleen al door condens, zal er een reactie plaatsvinden tussen het onedele staal en het meer edele RVS. Het meest onedele metaal, in dit geval staal, zal hierdoor in een sneltempo gaan roesten.

In een zwembad hangen altijd chloordampen. Als RVS ergens niet tegen kan, dan zijn dat chloordampen. Het is dus geen goed idee om RVS en staal met elkaar te combineren, maar in een zwembad al helemaal niet. Hier zal het proces van galvanische corrosie worden versneld en nog heviger zijn, waardoor de constructie niet betrouwbaar is en er ongelukken kunnen gebeuren. Ook in zoute omgevingen, zoals aan de kust of op zee, is de kans op galvanische corrosie groter.

Galvanische corrosie kan alleen ontstaan als er langdurig voldoende zuurstof en vocht aanwezig is. Is er geen vocht aanwezig, dan zal er geen corrosie ontstaan. Binnenshuis, in decoratieve interieurs en in verwarmde en geventileerde ruimtes zal galvanische corrosie dus niet snel ontstaan.

Kortom: monteer RVS onderdelen altijd met RVS bevestigingsmaterialen om het risico op corrosie tot een minimum te beperken. Dit is vooral in belang in situaties buitenshuis waar de onderdelen nat kunnen worden.

Lees ook eens ons artikel over vliegroest op RVS.