Inmeten en monteren van een RVS trapleuning

RVS trapleuning Tokio - RVS Blog
Een RVS trapleuning geeft jouw trap direct een stijlvolle uitstraling. In onze webshop vind je RVS en mat zwarte trapleuningen in diverse uitvoeringen: rond, rechthoekig en vierkant. Het monteren van een trapleuning is niet moeilijk, echter dien je met enkele zaken rekening te houden. In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw nieuwe RVS trapleuning succesvol in te meten, te bestellen en te monteren.

Stap 1: Het inmeten van een trapleuning

Het uitzoeken van een nieuwe trapleuning begint altijd met het inmeten. Een te lange of te korte leuning is niet mooi. Ook is het zonde als de leuningen in de hoeken niet op elkaar zijn uitgemeten. Inmeten lijkt misschien een lastige klus, maar dat is het niet! Met onderstaande inmeet instructie loodsen we je er gemakkelijk doorheen.

Bij het inmeten van de trapleuning zijn enkele factoren van belang: de lengte van de trapleuning, de montagehoogte en de positie van de leuning houders.

 • Lengte van de trapleuning: De lengte van de op te hangen trapleuning is afhankelijk van de situatie waarin je deze gaat plaatsen, zoals in onderstaande afbeelding. Houd voor het mooiste resultaat een marge van ca. 12 cm aan vanuit de hoeken. De lengte van de trapleuningen dienen in deze situaties te zijn:
  • Leuning zijde X: Lengte = X – 12 cm
  • Leuning zijde Y: Lengte = Y – 24 cm
  • Leuning zijde Z: Lengte = Z – 12 cm
 • Montagehoogte: Een standaard trapleuning hangt op een hoogte van 80 tot 90 cm (maat A in onderstaande lijntekening), gemeten vanaf de voorkant van de traptrede.
 • Positie leuningdragers: Doorgaans bepalen wij zelf de positie van de dragers op de leuning. Bij korte leuningen plaatsen we de eerste drager op ca. 100 mm van de kant. Bij langere leuningen is het mooier om de eerste dragers op 150 à 200 mm uit de kanten te plaatsen. Je kunt ook zelf de positie van de leuningdragers bepalen, bijvoorbeeld als je een bestaande leuning gaat vervangen en er al gaten in de muur zitten. Let hierbij ook op de bevestigingswijze van de leuningdragers. Deze maten kun je bij de opmerkingen in je bestelling aan ons doorgeven. Hierover lees je meer in stap 2.

Stap 2: Het bestellen van een trapleuning

Het bestellen van een RVS trapleuning in onze webshop gaat heel gemakkelijk. Kies jouw gewenste model trapleuning en vul de volgende gegevens in:

 • Trapleuning lengtecategorie: Wij hebben de verkoopprijzen van onze trapleuningen gecategoriseerd per lengtecategorie. Zo hebben trapleuningen van bijvoorbeeld 126 t/m 150 cm dezelfde prijs. Selecteer de lengtecategorie die voor de door jou gewenste lengte trapleuning van toepassing is. Moet jouw trapleuning een lengte krijgen van bijvoorbeeld 285 cm, kies dan de lengtecategorie ‘276 tot 300 cm’.
 • Aantal leuningdragers: Na het selecteren van een lengtecategorie worden een geschikt aantal leuningdragers beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld bij lengtecategorie ‘276 tot 300 cm’ kiezen tussen 3 of 4 leuningdragers.
  Indien je de keuze krijgt tussen bijvoorbeeld 3 en 4 leuningdragers, is in principe het laagst aantal leuningdragers (in dit geval 3 stuks) voldoende. Wordt de trapleuning intensief gebruikt door bijvoorbeeld kinderen die eraan kunnen gaan hangen en ouderen die zich eraan optrekken, dan kun je voor extra stevigheid kiezen voor 4 leuningdragers.
 • Gewenste lengte (cm): Geef in dit invulveld de exacte gewenste lengte van de trapleuning aan.
 • Opmerkingen: Heb je nog speciale wensen bij het produceren van de trapleuning, zoals bijvoorbeeld een specifieke positie van de leuningdragers, geef deze dan in dit vrije invulveld aan.

Stap 3: Je oude trapleuning demonteren

Als je nog een oude trapleuning hebt hangen, moet deze natuurlijk gedemonteerd worden voordat je de nieuwe leuning kunt plaatsen. Hoe je jouw trapleuning van de muur verwijdert is afhankelijk van het model en de uitvoering van je trapleuning. Er zitten altijd ergens schroeven op de leuningdragers die je los dient te draaien om de leuning van de muur af te kunnen halen.

Stap 4: Montage van een RVS trapleuning

Zodra je de bestelde trapleuning hebt ontvangen, is het tijd om deze op de juiste manier te monteren. Wij helpen je graag op weg met een montage handleiding voor jouw RVS trapleuning.

 • Elk model trapleuning heeft zijn eigen bevestiging: De manier waarop een trapleuning gemonteerd wordt, is geheel afhankelijk van het gekozen model trapleuning. Zo is Trapleuning Amsterdam bijvoorbeeld voorzien van leuningdragers die blind tegen de muur en tegen de leuning bevestigd worden. Blind wil zeggen dat de bevestiging na montage onzichtbaar is. Trapleuning Bangkok daarentegen is voorzien van leuningdragers die opschroevend tegen de muur en tegen de leuning gemonteerd worden. Opschroevend wil zeggen dat de bevestigingsschroeven na montage zichtbaar blijven.
 • Onze trapleuningen worden geleverd inclusief montage handleiding en bevestigingsmaterialen: Omdat elke trapleuning, vanwege de diverse modellen leuningdragers, op een andere manier wordt gemonteerd, worden al onze trapleuningen geleverd inclusief duidelijke montage instructie en de bijbehorende bevestigingsmaterialen. Zo is de montage een fluitje van een cent!

Verdere tips voor het ophangen van een trapleuning

 • Voor zwakke en zachte muren verkopen wij speciale leuningdragerpluggen. Deze nylon pluggen zijn speciaal ontwikkeld voor voorsteekmontage van leuningdragers in structureel zwakke en zachte muren van bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen, ytong en gipsblokken. Let op: deze pluggen worden niet standaard meegeleverd en dienen los te worden bijbesteld.
 • Een andere oplossing voor het monteren van een trapleuning op een zwakke en zachte muur, is het monteren van een smetplank. Hierdoor verdeel je de kracht die op de leuning ontstaat en vermijd je beschadiging van de muur. Een smetplank is ook geschikt om LED-verlichting in te verwerken!
 • Voor een optimaal resultaat is het raadzaam een type trapleuning te kiezen die het beste past bij jouw interieurstijl. In onze webshop vind je een ruim assortiment trapleuningen in mat geborsteld RVS, maar ook in mat zwart.
  Met een RVS trapleuning zit je altijd goed: deze past namelijk bij elke interieurstijl. Ben je op zoek naar een trapleuning met een meer industriële en eigentijdse look, dan is een mat zwarte trapleuning de juiste keuze.
  Daarnaast kun je kiezen voor een trapleuning in ronde, rechthoekige of vierkante uitvoering.