Inmeten en monteren van een RVS trapleuning

RVS trapleuning Tokio - RVS Blog
Een RVS trapleuning geeft jouw trap direct een stijlvolle uitstraling. Het monteren van een trapleuning is niet moeilijk, echter dien je met enkele zaken rekening te houden. In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw nieuwe trapleuning succesvol in te meten, te bestellen en te monteren.

Een trapleuning is onmisbaar in ieder trappenhuis, allereerst natuurlijk in verband met de veiligheid. Maar een RVS trapleuning of een zwarte trapleuning voegt ook echt iets toe aan je interieur. Je kunt kiezen uit verschillende vormen: rond, rechthoekig en vierkant.

Stap 1: Trapleuning inmeten

Het uitzoeken van een nieuwe trapleuning begint altijd met het inmeten. Een te lange of te korte leuning is niet mooi. Ook is het zonde als de leuningen in de hoeken niet op elkaar zijn uitgemeten. Inmeten lijkt misschien een lastige klus, maar dat is het niet! Met onderstaande inmeet instructie loodsen we je er gemakkelijk doorheen.

Bij het inmeten van de trapleuning zijn enkele factoren van belang: de lengte van de trapleuning, de montagehoogte en de positie van de leuning houders.

  • Lengte van de trapleuning: De lengte van de op te hangen trapleuning is afhankelijk van de situatie waarin je deze gaat plaatsen, zoals in onderstaande afbeelding. Houd voor het mooiste resultaat een marge van ca. 12 cm aan vanuit de hoeken. De lengte van de trapleuningen dienen in deze situaties te zijn:
    • Leuning zijde X: Lengte = X – 12 cm
    • Leuning zijde Y: Lengte = Y – 24 cm
    • Leuning zijde Z: Lengte = Z – 12 cm
  • Montagehoogte: Een standaard trapleuning hangt op een hoogte van 80 tot 90 cm (maat A in onderstaande lijntekening), gemeten vanaf de voorkant van de traptrede.
  • Positie leuningdragers: Doorgaans bepalen wij zelf de positie van de trapleuning houders op de leuning. Bij korte leuningen plaatsen we de eerste drager op ca. 100 mm van de kant. Bij langere leuningen is het mooier om de eerste dragers op 150 à 200 mm uit de kanten te plaatsen. Je kunt ook zelf de positie van de leuningdragers doorgeven, bijvoorbeeld als je een bestaande leuning gaat vervangen en er al gaten in de muur zitten. Let hierbij ook op de bevestigingswijze van de leuningdragers.

Stap 2: Trapleuning kopen

Kies jouw gewenste model trapleuning en vul de volgende gegevens in:

  • Lengte trapleuning: Wij produceren alle trapleuningen in onze eigen werkplaats voor jou op maat. Geef in dit invulveld de exacte gewenste lengte van de trapleuning aan.
  • Aantal leuningdragers: Na het selecteren van een lengtecategorie worden een geschikt aantal leuningdragers beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld bij lengte 280 cm kiezen tussen 3 of 4 leuningdragers.
    Indien je de keuze krijgt tussen bijvoorbeeld 3 en 4 leuningdragers, is in principe het laagst aantal leuningdragers (in dit geval 3 stuks) voldoende. Wordt de trapleuning intensief gebruikt door bijvoorbeeld kinderen die eraan kunnen gaan hangen en ouderen die zich eraan optrekken, dan kun je voor extra stevigheid kiezen voor 4 leuningdragers.
  • Positie leuningdragers: Hier kun je aangeven of wij de positie van de trapleuning houders naar eigen inzicht mogen bepalen, of je zelf de posities zelf wil doorgeven of dat je wil dat wij niet voorboren.

Stap 3: Je oude trapleuning demonteren

Als je nog een oude trapleuning hebt hangen, moet deze natuurlijk gedemonteerd worden voordat je de nieuwe leuning kunt plaatsen. Hoe je jouw trapleuning van de muur verwijdert is afhankelijk van het model en de uitvoering van je trapleuning. Er zitten altijd ergens schroeven op de leuningdragers die je los dient te draaien om de leuning van de muur af te kunnen halen.

Stap 4: Trapleuning monteren

Zodra je de bestelde trapleuning hebt ontvangen, is het tijd om deze op de juiste manier op te hangen. Wij helpen je graag op weg met een montage handleiding voor jouw RVS trapleuning.

  • Elk model trapleuning heeft zijn eigen bevestiging: De manier waarop een trapleuning gemonteerd wordt, is geheel afhankelijk van het gekozen model trapleuning. De ene trapleuning is voorzien van leuningdragers die blind tegen de muur en tegen de leuning bevestigd worden. Blind wil zeggen dat de bevestiging na montage onzichtbaar is. De andere trapleuning kan daarentegen voorzien van leuninghouders die opschroevend tegen de muur en tegen de leuning gemonteerd worden. Opschroevend wil zeggen dat de bevestigingsschroeven na montage zichtbaar blijven.
  • Onze trapleuningen worden geleverd inclusief bevestigingsmaterialen: De montage instructie van iedere trapleuning vind je in de productomschrijving in onze webshop. De juiste bevestigingsmaterialen worden samen met je trapleuning geleverd. Zo is de montage een fluitje van een cent!

Meer tips voor het ophangen van een trapleuning

  • Voor zwakke en zachte muren verkopen wij leuningdragerpluggen. Deze nylon pluggen zijn speciaal ontwikkeld voor voorsteekmontage van leuningdragers in structureel zwakke en zachte muren van bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen, ytong en gipsblokken. Let op: deze pluggen worden niet standaard meegeleverd en dienen los te worden bijbesteld.
  • Een andere oplossing voor het monteren van een trapleuning op een zwakke en zachte muur, is het monteren van een smetplank. Hierdoor verdeel je de kracht die op de leuning ontstaat en vermijd je beschadiging van de muur. Een smetplank is ook geschikt om LED-verlichting in te verwerken!
  • Nu we het toch over LED-verlichting hebben, bekijk ook vooral eens onze trapleuning met LED. Zo creëer je een echte eyecatcher in huis!