Hoe werkt een magneetslot?

Hoe werkt een magneetslot? - RVS Blog
Er zijn verschillende soorten sloten voor binnendeuren verkrijgbaar, waaronder magneetsloten. Maar hoe werkt zo’n magnetisch slot en waarom zou je hiervoor kiezen?

Insteekslot of magneetslot

Er zijn twee typen woningbouw sloten: insteeksloten en magneetsloten. Een insteekslot is een standaard deurslot en wordt in Nederland het meest toegepast. Als de deur open is, steekt de dagschoot uit de deur. Als de deur dicht is, steekt de dagschoot in het kozijn, waardoor de deur gesloten blijft. Magneetsloten werken – zoals de naam al zegt – met een magneet. Door de magneet wordt de dagschoot uitgetrokken op het moment dat de deur sluit, waardoor deze in het kozijn valt en de deur wordt vergrendeld. Als de deur open is, steekt de dagschoot niet uit. Het verschil tussen een insteekslot en een magneetslot is dus dat een insteekslot uit de deur steekt als de deur geopend is en een magneetslot niet.

Voordelen van een magneetslot

Bij een magneetslot steekt de dagschoot niet uit als de deur geopend is. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • De deur sluit geruisloos;
  • De deur is strak afgewerkt;
  • Je kunt niet blijven haken achter het slot;
  • Je kunt je kozijn niet beschadigen.

Magneetslot voor badkamer of toilet

Magneetsloten zijn er in diverse uitvoeringen: als loopslot (voor reguliere loopdeuren) en als klavierslot, cilinderslot en badkamer- en/of toiletslot. De laatste uitvoering vraagt om extra toelichting.

Als je een magneetslot kiest voor jouw badkamer of toilet, dan is er in tegenstelling tot bij insteeksloten, geen extra nachtschoot die uitsteekt. Bij een magneetslot zal de dagschoot geblokkeerd worden als de deur wordt afgesloten. De deur sluit door de wc-sluiting precies de andere kant op te draaien als je zou doen bij een insteekslot.

Zorg er altijd voor dat je het slot in de open stand zet alvorens je het slot in je badkamer- of toiletdeur monteert. Als je dit in gesloten stand doet terwijl je nog geen uitsparing in je deur hebt gemaakt en de deur sluit om te testen, dan krijg je de deur niet meer open. Dat komt doordat de dagschoot wordt uitgetrokken door de magneetkom in het kozijn.

Deurslot bij zwarte deurklinken

Je kunt jouw slot gemakkelijk matchen met de rest van je deurbeslag, want zowel insteeksloten als magneetsloten zijn verkrijgbaar in RVS én zwart. Als je dus bijvoorbeeld je oog hebt laten vallen op een zwarte deurklinken, maak je een mooi geheel van je deur met een slot met zwarte voorplaat.

Magneetslot met zwarte voorplaat - RVS Blog

Magneetslot bij stalen deur

Magneetsloten zijn door de werking van de magneet niet geschikt voor gebruik in combinatie met staal. Voor stalen deuren en/of kozijnen raden wij dan ook reguliere insteeksloten aan.