Kun je corona krijgen door het aanraken van RVS?

RVS en corona - RVS Blog
Ook op voorwerpen kunnen zich virusdeeltjes van het coronavirus bevinden. Als je dit oppervlak aanraakt en vervolgens aan je neus, ogen of mond zit, kun je besmet worden met corona. Geldt dat ook bij RVS?

Covid-19 heeft wereldwijd gezorgd voor strenge maatregelen: van handen wassen tot het dragen van mondkapjes en zo veel mogelijk thuis blijven. We weten allemaal dat de situatie ieder moment (weer) kan omslaan als we de maatregelen niet opvolgen. Onze vrees is dan ook dat we nog lang niet van dit virus af zijn. Hygiëne, oplettendheid en voorzichtigheid blijft dan ook van groot belang.

Hoe wordt corona verspreid?

Het coronavirus verspreidt zich onder andere door aerosolen in de lucht. Dat zijn kleine druppeltjes die zich verspreiden als iemand hoest, niest, zingt of roept. Als deze druppeltjes het coronavirus bevatten en door iemand anders worden ingeademd of de neus of mond van een ander persoon bereiken, dan kan deze persoon ook worden besmet.

Een andere manier waarop je besmet kunt raken, is het aanraken van oppervlakken waarop het virus aanwezig is. Denk hierbij aan papiergeld, een deurkruk of een trapleuning. Als je de virusdeeltjes op je handen krijgt en vervolgens in je mond, neus of ogen wrijft, dan kun je hierdoor ook besmet raken.

Hoe lang kan corona overleven op RVS?

Een logische vervolgvraag is in onze branche dan ook: hoe zit dat met RVS? Er zijn inmiddels verschillende studies gedaan naar hoe lang Covid-19 kan overleven op verschillende soorten materialen en oppervlakken. Amerikaanse studies hebben aangetoond dat virusdeeltjes wel 2 á 3 dagen actief kunnen blijven op roestvast stalen oppervlakken. Dit is erg lang als je het vergelijkt met bijvoorbeeld karton, waarop het virus maar zo’n 24 uur actief blijft. Op koper overleeft het virus zelfs maar 3 uur.

Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom er zo veel uitbraken zijn en zijn geweest in de vleeswerkingsindustrie, waar bijna alle werkoppervlakken zijn vervaardigd van RVS.

Deze constateringen drukken ons met de neus op de feiten. RVS moet bijzonder in de gaten worden gehouden. Dat is belangrijk, want in de inrichting van zowel openbare gelegenheden als privé omgevingen wordt vaak gebruik gemaakt van RVS. Denk hierbij aan RVS trapleuningen, RVS deurkrukken of RVS keukengrepen. Deze voorwerpen worden iedere dag veelvuldig vastgepakt door verschillende personen. Naast het goed blijven wassen van je handen, is het dus ook zeer aan te bevelen om RVS interieurartikelen regelmatig te ontsmetten en schoon te houden.

Hoe kun je RVS trapleuningen en deurklinken schoonmaken bij aanwezigheid van corona?

Een doeltreffende manier om RVS in je interieur schoon te maken, is met behulp van onze hygiëne foam of hygiëne spray. Hiermee verwijder je bacteriën, schimmels en huidvetten van roestvast staal en haal je eventueel aanwezige virusdeeltjes weg. Met RVS cleaner spray geef je je kranen, deurbeslag of andere RVS oppervlakken in huis weer een mooie glans. Bekijk ook onze andere RVS corona preventie artikelen, zoals coronaschermen en voet-openers.

Blijf gezond.