5 weetjes over RVS in de professionele keuken

RVS in de professionele keuken - RVS Blog
RVS is van essentieel belang voor professionele horeca keukens. Niet alleen ziet een RVS werkbank er schoon en mooi uit en zal het niet roesten, RVS is ook cruciaal voor het voorkomen van schadelijke bacteriën. Dit komt omdat het RVS niet poreus is en heel gemakkelijk schoon te maken.

Dit is een gastblog van www.horeca.com


Er zijn verschillende punten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van roestvast stalen horeca apparatuur. Er kan namelijk veel verschil zitten in de prijs en kwaliteit van RVS keukenapparatuur. Deze 5 punten zouden je moeten helpen een betere keuze te maken.

1. Er zijn twee soorten roestvast staal die worden gebruikt bij de vervaardiging van horeca-apparatuur:
Klasse 430: Dit is een goedkope chroomlegering met beperkte corrosiebestendigheid. Daarom wordt deze alleen toegepast in niet agressieve omgevingen, zoals keukens en keukenapparatuur.
Klasse 304: Deze klasse is beter bestand tegen corrosie en bevat zowel chroom als nikkel. Dit is dan ook de duurdere variant.

2. Belangrijk bij het kopen van roestvast stalen spoelbakken en werktafels is de dikte van het materiaal. Een dunne plaat zal niet zo duurzaam zijn als een dikke. Zwaar RVS is 1.5 mm dik, de gebruikelijke dikte voor roestvast stalen werktafels en gootstenen is 1.2 mm. Het is ook mogelijk om 0.9 mm RVS te kopen, maar dit zal natuurlijk minder sterk zijn en minder lange levensduur hebben.

RVS in de professionele keuken - RVS Blog

3. De afwerking van roestvast staal is een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden. We maken hierbij onderscheid tussen hoogglans gepolijst RVS en mat geborsteld RVS.
Voor horeca apparatuur die in het restaurant staat of op openbare displays, zoals saladettes en toonbanken, kun je hoogglans gepolijst RVS gebruiken. Dit heeft een glimmend oppervlak dat geschikt is voor in de keuken of op plekken waar het uiterlijk van minder groot belang is.
Nu ook steeds populairder is mat geborsteld roestvast staal. Dit materiaal heeft een luxe uitstraling is met zijn dichte korrelafwerking meer bestand tegen vingerafdrukken dan hoogglans gepolijst RVS. Mat geborsteld roestvast staal is echter minder makkelijk schoon te houden, omdat dit een minder glad oppervlak heeft dan hoogglans gepolijst roestvast staal. Hoe gladder het oppervlak, hoe makkelijker het schoon te houden is.

4. Voor een professionele keuken is RVS ook handig omdat het een slechte warmtegeleider is. Je kunt dus gewoon je pannen die net van het fornuis afkomen zonder probleem op een RVS werktafel neerzetten. Echter, bij pannen van een mindere kwaliteit kan het temperatuurverschil wel schade aan de pan richten.

RVS in de professionele keuken - RVS Blog

5. RVS heeft geen invloed op de smaak van je voedsel. Onder andere een reden waarom professionele koks fan zijn van RVS werkbladen. Daarnaast is dit vaak ook de reden waarom pannen en potten gemaakt zijn van RVS. Ook heeft RVS geen invloed op de kleur en geur van voedsel.

Aangezien RVS ook nog eens heel duurzaam is, hoef je je geen zorgen te maken om je keukeninrichting vroegtijdig te moeten vervangen. Laat je professionele keuken er schoon en strak uitzien met behulp van RVS.