6 tips tegen schimmel in huis

Schimmel in huis - RVS Blog
Heb jij last van schimmel in je woning? Dit kan komen door een slechte ventilatie. Wij vertellen je hoe je een goede luchtcirculatie bereikt en hoe je schimmel kunt voorkomen.

Ventileren zorgt ervoor dat de lucht in je huis schoon en gezond is en blijft. Vochtige en vuile lucht wordt afgevoerd en vervangen door droge schone lucht. Zo voorkom je niet alleen vocht- en schimmelplekken, maar ook gezondheidsklachten. Wij geven je 6 tips waarmee je voor een goede luchtcirculatie in huis zorgt.

Zorg voor constante luchtverplaatsing

Om een goede ventilatie te bereiken, moet frisse lucht constant je huis naar binnen kunnen stromen. Let hiervoor op de volgende punten:

  • Zet kiepramen, vooral in vochtige ruimtes, op een kiertje. Tijdens bijvoorbeeld het koken, douchen en drogen van was komt er veel vocht vrij. Dit vocht wordt opgenomen door de lucht, die daardoor vochtig wordt. Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht, dus het opwarmen van je huis zal meer energie kosten.
  • Wasdrogers met een dichte slang moeten rechtstreeks naar buiten kunnen blazen.
  • Ook als de deuren tussen bepaalde ruimtes dicht zijn, moet er lucht verplaatst kunnen worden. De kieren onder je deuren moeten groot genoeg zijn om lucht door te kunnen laten als de deuren gesloten zijn.

Zet ramen of deuren tegen elkaar open

Bij het openzetten van één raam of deur duurt het erg lang voordat de lucht zich binnenshuis ververst. Luchten is effectiever als je twee ramen of deuren tegen elkaar openzet. Dit hoef je niet gedurende een lange tijd te doen, 10 minuten per dag is al voldoende voor een verse luchtstroom.

Laat je WTW-installatie constant aanstaan

Deze tip is alleen van toepassing als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Deze moet namelijk altijd ingeschakeld zijn. Zorg er ook voor dat de ventilatieventielen schoon zijn en open staan. Hiermee ben je verzekerd van een schoon woonklimaat. Vernieuw ook regelmatig de filters van het WTW-systeem voor een optimale werking.

Gebruik genoeg en de juiste ventilatieroosters en ventilatieroosters schoonmaken

Het gebruik van ventilatieroosters is noodzakelijk voor een goede ventilatie in huis. Laat ze altijd open staan en stop geen ventilatieopeningen dicht. Ook het schoonmaken van ventilatieroosters is essentieel, want roosters kunnen in de loop der tijd vervuilen. Zorg ervoor zowel de roosters als de afvoerkanalen schoon zijn en inspecteer en reinig ze minimaal één keer per jaar.

Is jouw huis nog niet voorzien van genoeg ventilatieroosters of wil je een ventilatierooster vervangen? Bekijk dan eens ons assortiment RVS ventilatieroosters voor zowel een buitenmuur als binnenmuur. RVS ventilatieroosters zijn niet alleen stijlvol, maar ook makkelijk schoon te maken. Lees ook ons blog over het onderhoud van RVS.

Gaan jouw oren klapperen bij het horen van termen als terugslagklep of overdruk en heb je geen idee welk rooster geschikt is voor jouw situatie? Wij maken het graag zo duidelijk mogelijk voor je op onze pagina over de toepassingen van ventilatieroosters. We hebben ook een categorie waarin ál onze RVS luchtroosters staan en waarbij je gemakkelijk het door jou gezochte rooster kunt vinden aan de hand van het selecteren van filters. Zo zie je bijvoorbeeld in één oogopslag welke luchtroosters je kunt gebruiken in combinatie met een afzuigkap.

Gebruik geen tochtstrips

Monteer geen tochtstrips op binnendeuren en stop kieren en gaten niet dicht. Als je een van deze acties onderneemt, functioneert de natuurlijke binnenventilatie niet meer én ontstaan er drukverschillen in huis. Als er sprake is van drukverschillen, kun je dit bijvoorbeeld merken als een deur in huis dichtslaat als je een andere deur opent. Het kan ook zijn dat je het terugslagventiel in je afzuigkap hoort klepperen bij het openen van een deur.

Houd de temperatuur in huis op peil

Laat de temperatuur in huis nooit te laag zakken. Stel je verwarming ’s nachts nooit lager in dan 13 tot 14 graden. Bij lagere temperaturen kan de lucht minder vocht vasthouden. De overtollige vocht zal dan achter kasten of in koude hoekjes neerslaan. Na verloop van tijd zullen hier schimmelplekken ontstaan, en dat wil niemand.

Als je bovenstaande tips in acht neemt, behoud je een gezond leefklimaat voor zowel jou als de rest van je gezin én houd je je energiekosten onder controle.

Lees ook eens ons blog over het belang van ventilatie in huis, hierin geven we je meer informatie over de verschillende soorten ventilatie.