6 tips tegen schimmel in huis

Tips tegen schimmel in huis - RVSblog
Heb je last van schimmel in je woning? Dit kan komen door een slechte ventilatie. Wij vertellen je hoe je een goede luchtcirculatie bereikt en hoe je schimmel kunt voorkomen.

Een goede ventilatie in huis is belangrijk. Ventileren zorgt ervoor dat de lucht in je huis schoon en gezond is en blijft. Vochtige en vuile lucht wordt afgevoerd en vervangen door droge schone lucht. Zo voorkom je niet alleen vocht- en schimmelplekken, maar ook gezondheidsklachten. Wij geven je 6 tips waarmee je voor een goede luchtcirculatie in huis zorgt.

Zorg voor constante luchtverplaatsing

Om een goede ventilatie te bereiken, moet frisse lucht constant je huis naar binnen kunnen stromen. Let hiervoor op de volgende punten:

  • Zet kiepramen, vooral in vochtige ruimtes, op een kiertje. Tijdens bijvoorbeeld het koken, douchen en drogen van was komt er veel vocht vrij. Dit vocht wordt opgenomen door de lucht, die daardoor vochtig wordt. Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht, dus het opwarmen van je huis zal meer energie kosten.
  • Wasdrogers met een dichte slang moeten rechtstreeks naar buiten kunnen blazen.
  • Ook als de deuren tussen bepaalde ruimtes dicht zijn, moet er lucht verplaatst kunnen worden. De kieren onder je deuren moeten groot genoeg zijn om lucht door te kunnen laten als de deuren gesloten zijn.

Zet ramen of deuren tegen elkaar open

Bij het openzetten van één raam of deur duurt het erg lang voordat de lucht zich binnenshuis ververst. Luchten is effectiever als je twee ramen of deuren tegen elkaar openzet. Dit hoef je niet gedurende een lange tijd te doen, 10 minuten per dag is al voldoende voor een verse luchtstroom.

Laat je WTW-installatie constant aanstaan

Deze tip is alleen van toepassing als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Deze moet namelijk altijd ingeschakeld zijn. Zorg er ook voor dat de ventilatieventielen schoon zijn en open staan. Hiermee ben je verzekerd van een schoon woonklimaat. Vernieuw ook regelmatig de filters van het WTW-systeem voor een optimale werking.

Gebruik genoeg en de juiste ventilatieroosters

Het gebruik van ventilatieroosters is noodzakelijk voor een goede ventilatie in huis. Laat ze altijd open staan en stop geen ventilatieopeningen dicht. Ook het schoonmaken van ventilatieroosters is essentieel, want roosters kunnen in de loop der tijd vervuilen. Zorg ervoor zowel de roosters als de afvoerkanalen schoon zijn en inspecteer en reinig ze minimaal één keer per jaar.

Bij elk type ventilatie heb je een ander type ventilatierooster nodig. Denk hierbij aan een specifiek ventilatierooster voor afzuigkap of een afsluitbaar ventilatierooster voor het handmatig regelen van de luchtdoorstroom.

Gebruik geen tochtstrips

Monteer geen tochtstrips op binnendeuren en stop kieren en gaten niet dicht. Als je een van deze acties onderneemt, functioneert de natuurlijke binnenventilatie niet meer én ontstaan er drukverschillen in huis. Als er sprake is van drukverschillen, kun je dit bijvoorbeeld merken als een deur in huis dichtslaat als je een andere deur opent. Het kan ook zijn dat je het terugslagventiel in je afzuigkap hoort klepperen bij het openen van een deur.

Houd de temperatuur in huis op peil

Laat de temperatuur in huis nooit te laag zakken. Stel je verwarming ’s nachts nooit lager in dan 13 tot 14 graden. Bij lagere temperaturen kan de lucht minder vocht vasthouden. De overtollige vocht zal dan achter kasten of in koude hoekjes neerslaan, waardoor er na verloop van tijd schimmelplekken ontstaan.