RVS schroeven en bouten

RVS schroeven en bouten - RVS Blog
Met bevestigingsmaterialen sluit je onderdelen in een bepaalde constructie op elkaar aan. Bij RVS Land vind je natuurlijk voornamelijk RVS bevestigingsmaterialen en in dit blog richten wij ons specifiek op RVS schroeven en bouten.

Wanneer moet je RVS schroeven of bouten gebruiken?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom je specifiek RVS bevestigingsmaterialen moet gebruiken bij bepaalde projecten. RVS is een roestvast materiaal en is een stuk ongevoeliger voor corrosie dan koolstofstaal (ofwel ijzer). RVS schroeven en bouten worden dan ook veel buitenshuis toegepast. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen A2 kwaliteit en A4 kwaliteit. A2 staat voor RVS304 en A4 voor RVS316. Meer over wanneer je RVS schroeven moet gebruiken en wat het verschil is tussen RVS304 en RVS316 lees je in ons blog over RVS bevestigingsmaterialen.

Kunnen RVS schroeven roesten?

Roestvast stalen schroeven en bouten kunnen wel degelijk roesten. Als RVS in contact komt met koolstofstaal (ofwel ijzer) en water, dan ontstaat er een chemisch proces waarbij het meest edele materiaal (RVS) het minst edele metaal doet roesten. En dan niet een beetje, maar heel snel en hevig. Ook als er verontreinigingen op de zichtbare RVS schroefkop terecht komen dan kan het oppervlak van RVS actief worden en roestvorming gaan vertonen.

Als je RVS schroeven aandraait met een niet passende sleutel schroevendraaier of bit en deze doordraaien in de kop van de bout, kan er ook roest ontstaan. De schroefkop raakt dan beschadigd en er blijven restjes van de sleutel of het bitje in of op de kop achter. Als de schroefkop vervolgens nat wordt door condens of regen zal er besmettingscorrosie ontstaan.

Ook door contactcorrosie kunnen RVS bevestigingsmaterialen roest gaan vertonen. Daarom is het niet aan te raden om RVS materialen toe te passen in combinatie met andere stalen materialen. Zeker niet buitenshuis, waar het geheel door bijvoorbeeld regen of condens nat kan worden, waardoor dit proces onherroepelijk in gang wordt gezet.

Wij raden aan om voor RVS bevestigingsmaterialen en constructies altijd RVS gereedschap te gebruiken.

Waar kun je RVS schroeven en bouten kopen?

In onze webshop vind je een groot aantal soorten RVS schroeven en bouten in RVS304 (A2) en RVS316 (A4). Deze zijn geschikt voor toepassingen in en om het huis, maar ook voor meer specialistische en bedrijfsmatig gebruik en industrie. Wij leveren volle verpakkingen, maar ook kleinere aantallen, beide tegen scherpe prijzen.

Qua schroeven kun je denken aan laagbolkopschroeven, plaatschroeven en spaanplaatschroeven en qua bouten aan zeskantbouten, inbusbouten, verzonken inbusbouten, vleugelbouten en houtdraadbouten. Meer over deze verschillende soorten schroeven lees je verderop in dit blog.

RVS bouten zijn er met cilinderkop, zeskantkop, zonder kop of verzonken kop. Elke variant heeft zo zijn eigen toepassing. De toepassing van elke schroefkop is afhankelijk van het doel welke de schroef of bout moet dienen. Ook het visuele aspect speelt hierbij een belangrijk doel. Een spaanplaatschroef met een bolverzonken kop ziet er in een muurflens mooier uit dan een schroef met een vlakke kop of een schroef met zeskantkop.

Verder kun je nog kiezen voor metrische schroefdraad voor montage in metaal of houtdraad voor montage in hout of bijvoorbeeld nylon pluggen. Een variant die beide soorten draad bevat is een RVS stokschroef: deze heeft aan één kant houtdraad en aan de andere kant metrische schroefdraad. RVS stokschroeven worden vaak gebruikt voor het ophangen van RVS gordijnroedes of RVS trapleuningen.

Hoe schroeven in gipsplaat?

Omdat een gipsplaat poreus is, kun je hier niet zomaar grotere of zwaardere voorwerpen in vastschroeven, zoals een wasmachinekraan, kastje of TV. Je dient dan gebruik te maken van speciale gipsplaatpluggen of hollewandpluggen, deze kun je vinden in de bouwmarkt. In deze hollewandplug kun je dan een gewone RVS spaanplaatschroef gebruiken.

Welke RVS schroeven moet je gebruiken in hout?

In hout gebruik je RVS houtdraadbouten. Dit zijn schroeven voorzien van een zeskant kop en houtdraad. Dit is een grove draad die speciaal geschikt is voor hout. Voor de minder zwaar belaste bevestiging kun je ook spaanplaatschroeven met een inbuskop of kruiskop gebruiken. Denk hierbij aan het ophangen van een schilderijtje of het monteren van RVS scharnieren.

Hoe schroeven in hout?

Schroeven speciaal geschikt voor hout hebben een totaal andere schroefschacht dan schroeven voor metaal. Metaalschroeven hebben een fijne schroefdraad terwijl houtschroeven een grove houtdraad hebben die beter en dieper in het hout grijpen.

  • Zweeds rabbat: Dit is meestal Douglas hout. Hiervoor zijn speciale gevelschroeven met een voorsnijpunt op de markt, maar die hebben wij niet in ons assortiment. Ons advies is om dit hout altijd vast te schroeven met RVS schroeven om verkleuringen en vlekken op het hout te voorkomen.
  • Hardhout: Bij bijvoorbeeld hardhouten vlonderplanken is het belangrijk dat je altijd voorboort met een (hard)houtboor. Als je dit niet doet kan de RVS schroef door de grote wrijving afbreken. De diameter van het boorgat moet altijd wel kleiner zijn dan de diameter van de schroef.
  • Schutting: Voor het monteren van houten schuttingen kun je gebruik maken van RVS slotbouten en RVS spaanplaatschroeven. Bij gebruik van spaanplaatschroeven kun je de volgende regel aanhouden: 2 x dikte van de plank = de maat voor de schroef. Dus bij een plank met een dikte van 1,8 cm kun je schroeven gebruiken van 4 x 40 mm.

Verder zijn het bij het plaatsen en monteren van schuttingen en tuinhout RVS versterkingshoeken erg handig om de schutting te verstevigen. Verder is het ook aan te raden een paalwaterpas te gebruiken. Met RVS paalkappen werk je je schutting tenslotte hoogwaardig af.

Wanneer moet ik voorboren?

Voorboren is nodig als je als je bijzonder dikke schroeven gebruikt of in hardhout. Uiteraard moet je ook voorboren als je een nylon plug gebruikt in een stenen muur of betonnen vloer.

Wanneer moet je een schroef vervangen?

Als een schroef eenmaal goed en stevig vast zit, hoef je deze alleen te vervangen als hij verroest of kapot is.

Wanneer moet je welke RVS bevestigingsmaterialen gebruiken?

Tenslotte leggen we graag uit wanneer je welke RVS schroeven, bouten of andere bevestigingsmaterialen kunt gebruiken.

RVS draadeind

Een RVS draadstang, ook wel draadeind genoemd, is een RVS staaf die over de gehele lengte voorzien is van schroefdraad. Draadstangen worden voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt. Je kunt er een moer of dopmoer op draaien en je kunt ze gebruiken voor het ophangen van leidingwerk of kabelgoten. Kortom: de toepassingen van tapeinden zijn ontelbaar. De draadstangen in onze webshop hebben een lengte van 1 meter, maar je kunt deze zelf gemakkelijk inkorten met een doorslijpschijf.

Handige artikelen die vaak worden gebruikt in combinatie met een draadstang zijn RVS moeren, dopmoeren, koppelmoeren, vleugelmoeren en sluitringen.

Schroefdraad adapters

Stel: je wil twee onderdelen aan elkaar verbinden, maar beide hebben een andere maat schroefdraad nodig. Een reguliere stelschroef voldoet dan niet voor beide delen. De oplossing hiervoor is een RVS schroefdraad verloop. Dit koppelstuk heeft aan beide zijden een andere maat metrische schroefdraad. Wij verkopen deze verlopen in M6 – M8 en in M8 – M10.

Wanneer moet je laagbolkopschroeven gebruiken?

RVS laagbolkopschroeven worden toegepast als de kop van de metrische schroef in het zicht blijft in bijvoorbeeld interieurartikelen, sierhekwerken of balustrades. Ook en vooral daar waar je met je handen over de schroeven kunt strijken, zoals bij de onderkant van trapleuningen. Als je erover strijkt dan voelt de schroef niet hoekig of kantig aan.

Wanneer moet je plaatschroeven gebruiken?

RVS plaatschroeven worden gebruikt voor het monteren van dunne beplating op andere platen of andere  voorwerpen op dunne plaatmaterialen.

Wanneer moet je spaanplaatschroeven gebruiken?

RVS spaanplaatschroeven zijn in eerste instantie ontwikkeld voor het verbinden van spaanplaten of andere voorwerpen op spaanplaat. Inmiddels worden spaanplaatschroeven ook vaak universeelschroeven of constructieschroeven genoemd en in een nylon plug gebruikt voor het ophangen van de meest uiteenlopende voorwerpen tegen stenen en betonnen muren of wanden.

Wanneer moet je stelschroeven gebruiken?

Als er geen kop op de schroef mag zitten of op plaatsen waar een schroefkop ongewenst is gebruik je een RVS stelschroef. Een stelschroef is een draadstift met daarin een binnenzeskant waarmee je de stelschroef met behulp van een inbussleutel in of uit kunt draaien. Een muurflens is in de buishals bijvoorbeeld voorzien van een inbus stelschroef waarmee je de buis in de flens kunt fixeren. De stelschroef steekt dan niet buiten de flenshals uit, waardoor het geheel er mooi strak blijft uitzien.

Wanneer moet je houtschroeven gebruiken?
RVS houtdraadbout - RVS Blog

RVS houtschroeven en houtdraadbouten gebruik je voor het vastzetten van houten constructies of andere voorwerpen op houten balken e.d. Houtschroeven zijn voorzien van grove houtdraad en trekken zichzelf door het draaien vast in het hout.

Wanneer gebruik je zeskantbouten?

RVS zeskantbouten zijn in de metaalconstructie de meest gebruikte schroefkoppen. Deze schroeven hebben metrische schroefdraad en zijn voorzien van een zeskantkop die met een steeksleutel, ringsleutel of bahco kunnen worden in- of losgedraaid. Hierdoor kun je veel kracht zetten waardoor er een stevige vaste verbinding kan worden gemaakt.

Wanneer gebruik je inbusbouten en verzonken inbusbouten?

RVS inbusbouten met cilinderkop en RVS inbusbouten met verzonken kop zijn eigenlijk ook gewoon metaalschroeven, maar dan met een andere kop. Inbusbouten worden gemonteerd met een inbussleutel. Deze inbuskoppen zien er over het algemeen mooier uit dan zeskantkoppen. De verzonken inbuskop kun je verzonken monteren waardoor de kop niet boven het werkstuk uitsteekt. 

Wanneer gebruik je vleugelmoeren en vleugelbouten?

Als je een verbinding snel met je handen moet kunnen aan- of losdraaien dan gebruik je een RVS vleugelmoer. Dit is een moer die voorzien in van 2 vleugeltjes waardoor je geen gereedschappen zoals steek- of inbussleutel nodig hebt om ze vast of los te draaien. Een RVS vleugelbout is een boutje met vleugels.