Doe het zelf: Meubels opknappen met meubelbeslag

Meubels opknappen met meubelbeslag - RVS Blog
Het aanpassen van (vintage) meubels is al jaren erg populair. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je creëert ook nog eens een uniek meubelstuk dat niemand anders heeft. En met RVS meubelbeslag zoals handgrepen, meubelknoppen en meubelpoten maak je jouw DIY project helemaal af.

Meubels opknappen is een klus dat je heel gemakkelijk zelf kunt doen. Zelf knutselen of bouwen wordt ook wel DIY (Do It Yourself) genoemd. Dit heeft diverse voordelen: het is goedkoop omdat je geen bedrijf of expert in hoeft te schakelen, je bent lekker creatief bezig en je kunt je eigen unieke meubels maken, helemaal aangepast aan jouw stijl en wensen. Omdat de prijzen van nieuwe meubels de laatste tijd enorm zijn gestegen, is het populairder dan ooit om oude meubels op te knappen en niet zo snel iets nieuws te kopen.

Stel: je hebt een kast nodig. Bijvoorbeeld als commode op de babykamer of als opberger in de woonkamer of werkkamer. Je kunt hierbij een kast die je al hebt gebruiken als basis, maar je kunt ook een vintage kast kopen in de kringloopwinkel of via Marktplaats. En als je écht handig bent, zet je een heel nieuw meubel from scratch in elkaar. Zo nodig geef je de kast een nieuw likje verf en dan kun je direct aan de slag met het vervangen van de meubelpoten, handgrepen en/of kastknoppen.

Meubelpoten en tafelpoten

De eerste optie voor het monteren van nieuw meubelbeslag is het vervangen van de poten. Een goede optie voor een tafel zijn verstelbare tafelpoten. Bij kasten kun je gaan voor meubelpoten. Beide opties kun je gemakkelijk op maat (laten) maken. Een meubelpoot of tafelpoot kan worden gebruikt onder verschillende meubels: van kasten en bedden tot banken en tafels. Tevens kun je kiezen tussen ronde of vierkante uitvoeringen, afhankelijk van wat het mooiste past bij je meubel. Laat je fantasie de vrije loop, dan ontstaan de beste ideeën.

Handgrepen en kastknoppen

Mooie handgrepen zoals kastknoppen en meubelgrepen zijn onmisbaar bij het opknappen van een meubel of als keuken handgreep. Heb je bijvoorbeeld geen budget voor het kopen van een bijzondere kast? Bij winkels als Ikea kun je voor een prikkie een basic kast kopen, die je eigen kunt maken met RVS knoppen of greepjes. Of sla je slag in een tweedehands winkel of op Marktplaats.

Trend 2023: Handgreep zwart

Ook in 2023 blijven zwarte woonaccessoires populair, zo ook zwart meubelbeslag zoals zwarte handgrepen en zwarte knoppen. Kijk vooral naar de stijl van je interieur en pas daar de keuze voor kastgrepen op aan. Zwart geeft een stoere en eigentijdse uitstraling aan je meubels. Wil je liever een tijdloze look, ga dan voor een RVS variant.

Handgreep monteren

Veel meubelgrepen worden verkocht in standaard maten, waardoor je eventueel bestaande greepjes gemakkelijk kunt vervangen en geen nieuwe gaten hoeft te boren. Hiermee is montage een fluitje van een cent! Maar ook als je wel nieuwe gaten moet boren hoeft dit geen probleem te zijn. De meeste handgrepen en knoppen worden geleverd inclusief bijpassende bevestigingsmaterialen waarmee je het meubelbeslag snel en gemakkelijk kunt monteren.