Kun je RVS verven?

RVS verven - RVSBlog

Het is mogelijk om RVS te verven, maar wij als RVS specialist raden dit af. Het oppervlak van RVS heeft namelijk helemaal geen verflaag nodig voor extra bescherming of esthetiek. In dit blog leggen we je hier alles over uit.


RVS heeft geen laklaag nodig

Roestvast staal heeft een flinterdunne ondoordringbare chroomlaag waardoor het in staat is het onderliggende materiaal goed te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien heeft RVS de unieke eigenschap dat, wanneer deze beschermlaag wordt beschadigd (bijvoorbeeld door een kras), dit laagje zichzelf onder invloed van zuurstof zal herstellen. RVS heeft daarom geen aanvullende bescherming nodig om ongevoelig te zijn voor negatieve invloeden van buitenaf.

RVS balustrade - RVSBlog

Kun je RVS schilderen?

Veel mensen hebben het idee dat RVS (vooral buiten) extra beschermd dient te worden tegen weersinvloeden, zout of zuur. Je kunt RVS wel voorzien van een blanke of transparante laklaag zoals een metaallak, maar het is onnodig. Het enige dat je hiermee doet is het afdekken van haar eigen natuurlijke beschermlaag. Daar bovenop creëer je daarentegen een kunstmatige verflaag die op zichzelf wél aangetast kan worden.

RVS zwart verven

Een andere reden waarom je RVS zou willen schilderen, spuiten of lakken is om de visuele uitstraling van RVS te veranderen. Omdat roestvast staal op zich al een mooi glad oppervlak heeft, is het een zeer geschikt materiaal om te lakken, spuiten of poedercoaten in elke gewenste kleur. Een goed voorbeeld is vanwege het meegaan met populaire woontrends. Denk maar eens aan de hype van zwarte interieur- en woonaccessoires zoals zwarte deurklinken, zwarte trapleuningen en zwarte balustrades.

Het nadeel van RVS schilderen

Zoals gezegd kun je RVS in elke gewenste kleur (laten) lakken of poedercoaten. Houd er echter rekening mee dat elke kleur past bij een tijdelijke trend dat binnen de kortste keren weer plaats gaat maken voor een nieuwe trend. Het grote voordeel van RVS is dat het van zichzelf een tijdloze en neutrale uitstraling heeft en daardoor past in elke woonstijl en woning inrichting.

RVS spuiten - RVSBlog

Ons advies: niet RVS verven

Ons advies is dan ook om RVS niet te schilderen of verven. Dit wordt ook niet vaak gedaan alle RVS soorten zichzelf al heel goed kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor heeft RVS geen extra laklaag nodig. En het is zonde om RVS een andere kleur te geven als je er daarna weer op uitgekeken kunt raken. Je laat RVS het beste in haar waarde door het niet te verven, lakken of schilderen – dan heb je er juist het minste werk aan en het langste plezier van!

Op zoek naar de mooiste RVS materialen voor binnen en buiten? In onze webshop vind je een groot assortiment met meer dan 6000 artikelen van de hoogste kwaliteit.