BSP draadfittingen

BSP Draadfittingen - RVS Blog

Wat zijn BSP draadfittingen?

Om buis met elkaar te verbinden heb je verschillende keuzes wat betreft fittingen, zoals lijmfittingen en klemfittingen. Nieuw in onze webshop zijn BSP draadfittingen. ‘BSP’ staat voor British Standard Pipe. Dit zijn buisverbinders die voorzien zijn van duimse schroefdraad. Deze zijn speciaal geschikt voor de industrie, maar ook voor het thuis aanleggen van bijvoorbeeld een buitendouche of waterleiding. Deze gebruik je dan in combinatie met ASTM buis.

Alle BSP draadfittingen en ASTM buis leveren wij uitsluitend in hoge RVS316 kwaliteit. Deze kunnen dus ook aan de kust of in zoute zeeklimaat worden toegepast. Verder zijn er nog een aantal punten die belangrijk zijn om te weten over deze draadfittingen, hier zullen wij op ingaan in dit blog.

Duims of inch?

In principe zijn alle fittingen in ons assortiment leverbaar op basis van de buismaat in millimeters. Echter zijn de BSP draadfittingen en ASTM buizen daar een uitzondering op, hierbij wordt er gebruik gemaakt van duim-maten. Met verloopfittingen kun je ook verschillende diameters met elkaar verbinden.

Let op bij het combineren van producten waarbij de maat anders wordt gedefinieerd. Een inch is gelijk aan 25,4 mm en een duim is ongeveer gelijk aan 33,7 mm.

Normering van BSP fittingen

BSP draadfittingen zijn niet genormaliseerd. Dat wil zeggen dat de uitvoering en de maten van een fitting kunnen verschillen per levering en leverancier. Een nippel kan bijvoorbeeld de ene levering in de lengte iets langer of korter uitvallen dan dan bij de andere levering. We kunnen dus niet garanderen dat ieder artikel dat wij leveren er precies hetzelfde uitziet.

Hoge of lage druk?

De fittingen zijn toepasbaar tot een maximale druk van 10 – 15 bar. Dit zie je ook op de meeste fitting staan als “150” (LBS of pond). Dit geldt voor alle diameters die wij aanbieden.

Binnendraad en buitendraad

Draadfittingen zijn verkrijgbaar met binnendraad en/of buitendraad.

De binnendraad van BSP fittingen is cilindrische draad. Dat wil zeggen dat de schroefdraad van het begin tot eind cilindrisch of recht verloopt.

De fittingen met buitendraad verlopen conisch, dat wil zeggen dat de schroefdraad aan het begin kleiner is dan aan het einde van de draad. Op deze manier zal het aandraaien van de fitting steeds zwaarder gaan en hierdoor dicht de de fitting zichzelf al redelijk af. Toch is het zeker aan te raden om een pakkingmateriaal op de buitendraad te draaien om een water- en gasdichte afdichting te verkrijgen. Als pakkingmateriaal kun je bijvoorbeeld hennep gebruiken, maar tegenwoordig worden teflontape en afdichtingskoord het meest gebruikt.

Leidingen koppelen met draadfittingen

Voor het verbinden van twee delen leiding kan er gebruik worden gemaakt van een koppeling. Er zijn twee soorten koppelingen: de draadkoppeling die op de buis wordt geschroefd en de laskoppeling die op de buis wordt gelast.

Verder zijn beide type koppelingen ook nog leverbaar met een vlakke afdichting waarin een witte teflon ring de afdichting verzorgt en een type waarbij de afdichting wordt bereikt door het conische raakvlak.

Het voordeel van de koppeling met ring is dat je de koppeling kunt openen en de buizen zo uit elkaar kunt schuiven. Bij gebruik van de koppeling met conische raakvlakken moet de buis uit elkaar getrokken worden om de koppeling te openen.

Let op: Elke koppeling bestaat uit meerdere delen die bij elkaar gehouden moeten worden. Dus niet onderling uitwisselen om lekkage te voorkomen.

RVS kogelkranen

Kogelkranen zijn er in 3 verschillende uitvoeringen:

  • 1-delig: Deze bestaat uit een uit 1 deel gegoten huis, dit kun je niet uit elkaar halen. De 1-delige kogelkraan heeft een kleinere doorlaat t.o.v. de andere uitvoeringen en is het goedkoopst.
  • 2-delig: Deze bestaat uit 2 delen, dit is de meest gebruikte kogelkraan. Deze heeft een volle doorlaat.
  • 3-delig. Deze bestaat uit 3 delen die uit elkaar gehaald kunnen worden. Een 3-delige kogelkraan is er met binnendraad aansluiting of met las-aansluiting. Zeker bij de las-uitvoering dient de kraan vóór het lassen uit elkaar gehaald te worden, omdat anders de kunststof pakkingen die de kogel afdichten zouden smelten door de hitte, waardoor de kogel niet meer wordt afgedicht.

Verder hebben alle kranen een zogenaamde ‘locking device’. Dit is een schuifje dat je moet optillen alvorens je de kraan kunt bedienen. Deze kan in uiterst open en uiterst gesloten stand de kraan blokkeren. In deze standen kun je dan ook een hangslot hangen waardoor de kraan niet meer bediend kan worden.

Pakking voor RVS draadfittingen

De draadfittingen moeten altijd worden voorzien van een extra pakkingmateriaal om de verbindingen water- en gasdicht te krijgen. Er zijn diverse pakkingmaterialen die hiervoor in aanmerking komen.

Hennep met vaseline is één van de pakkingmaterialen die hier al jarenlang voor wordt gebruikt door professionele pijpfitters.

Een makkelijkere manier is het gebruik van teflon tape. Dit is een witte teflon band die om de buitendraad wordt gewikkeld en die dan de draadverbinding afdicht.

Tegenwoordig wordt afdichtingskoord ook steeds meer toepast. Dit omdat het eenvoudig te gebruiken is en je de koppeling na het aandraaien altijd nog een kwart slag kunt terugdraaien zonder dat je bang hoeft te zijn dat de verbinding gaat lekken.