Krassen verwijderen RVS

Verwijderen van krassen op RVS - RVS Blog
Na verloop van tijd kunnen er lichte oppervlakkige krasjes ontstaan op RVS interieur accessoires, zoals deurbeslag, trapleuningen en tafelpoten. In dit blog geven we je tips hoe je krassen weg kunt werken én zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Krassen op RVS verwijderen

RVS interieur accessoires worden vaak meerdere keren per dag gebruikt en zijn hierdoor aan slijtage onderhevig. Bedenk maar eens hoe vaak per dag je een RVS trapleuning of deurklink vast hebt, of hoe vaak je een kledinghanger van een RVS garderobestang af neemt en weer ophangt. Na verloop van tijd kunnen hierdoor lichte, oppervlakkige krasjes in het RVS oppervlak ontstaan.

Door het RVS te poetsen met een goede RVS Cleaner Spray kun je vaak al een heel deel van die lichte krasjes en beschadigingen onzichtbaar maken. Ze zitten er dan nog wel, maar je ziet ze niet meer zo goed. Als je de krasjes grondiger wil aanpakken, kun je gebruik maken van een schuurvlies. Het schuurvlies herstelt en benadert de slijping van het RVS. We adviseren dit echter enkel te doen als de kras of krassen je écht storen.

Aandachtspunten bij het schuren van RVS

Kies je ervoor om lichte krasjes weg te werken met een schuurvlies, let er dan goed op dat je met de slijprichting van het RVS mee schuurt! Als je tegen de slijprichting in schuurt, ontstaan er lelijke, doffe plekken op het oppervlak die erg lastig of zelfs niet meer te verwijderen zijn.

Diepe krassen RVS

Het verwijderen van diepe krassen op RVS is een specialistisch werkje dat je het beste kunt overlaten aan een vakman. Wij raden het niet aan hier zelf mee aan de slag te gaan. Diepe krassen in RVS dienen namelijk mechanisch te worden weggewerkt.

RVS krassen verwijderen tandpasta

Als oma’s tip voor het verwijderen van krassen op RVS wordt wel eens witte tandpasta genoemd, omdat dit een schurende werking zou hebben. Echter zouden wij dit niet adviseren, een schuurvlies is zelfs nog makkelijker in gebruik en beter geschikt voor dit doel.

RVS spoelbak krassen verwijderen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: RVS spoelbak krassen krijg je nooit helemaal weg. Door af te wassen en bestek dat tegen de spoelbak aan komt, ontstaan er kleine krasjes. Dit is heel normaal en we raden aan om deze krasjes niet proberen weg te werken. Je zult dan namelijk oppervlakteverschillen gaan zien in de gootsteen, en die zijn beter zichtbaar dan krasjes.

Krassen verwijderen RVS koelkast of RVS achterwand

Voor een RVS koelkast of achterwand geldt eigenlijk hetzelfde als voor een spoelbak. Dit zijn vlakke opvlakken, waardoor er een opvallende doffe plek zal ontstaan op de plek waar je hebt geschuurd. Ook in deze gevallen raden we aan om de krassen niet weg proberen te werken. Op de RVS achterwand kun je, mocht je je echt ergeren aan de krassen, beter een nieuwe RVS plaat kitten. Maar onthoud dat krassen op dit soort voorwerpen gemakkelijk ontstaan omdat deze vaak worden gebruikt. Het hoort er nou eenmaal toch een beetje bij.

Krassen op RVS voorkomen

  • Maak het RVS regelmatig schoon en gebruik hiervoor een zachte, vochtige doek. Poets het oppervlak vervolgens na met een goede RVS cleaner, zoals onze RVS Cleaner Spray. Lees meer over het onderhoud van RVS.
  • Gebruik bij het schoonmaken van RVS geen agressieve reinigingsmiddelen en schuurmiddelen. Poets het oppervlak nooit met chloor en gebruik vooral géén staalwol.
  • Verwijder RVS onderdelen, zoals bijvoorbeeld deurbeslag of trapleuningen, bij schuur-, stuc- en schilderwerkzaamheden in huis.
  • Monteer een deurstopper voor het beschermen van RVS deurklinken tegen beschadigingen.
  • Sieraden, zoals ringen en armbanden, kunnen sporen achterlaten op het RVS oppervlak. Kijk hiermee uit bij deurkrukken, deurgrepen en trapleuningen.