Roestvrij staal schoonmaken in de keuken

Schoonmaken RVS afzuigkap - RVS Blog
RVS is een veelgebruikt materiaal in de keuken, bijvoorbeeld voor afzuigkappen, pannen, wasbakken en gasfornuizen. Echter ontstaan er in de keuken natuurlijk gauw vlekken en krassen. Wij geven je enkele deskundige tips voor het schoonmaken en onderhouden van RVS in je keuken.

RVS staat bekend om zijn strakke uitstraling en duurzaamheid, en is daarom een favoriet materiaal in veel keukens. Echter kunnen door gebruik bijvoorbeeld vingerafdrukken, krassen en watervlekken optreden. Met het juiste onderhoud zorg je ervoor dat RVS in je keuken er jarenlang als nieuw uit blijft zien.

Dagelijks onderhoud van RVS in de keuken

Na het koken is het normaal om even met een vaatdoekje het aanrecht af te nemen. Neem dan ook direct RVS oppervlakken mee om kruimels, etensresten en lichte vlekken te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte vochtige doek uit een lauwwarm sopje. Je hebt dus geen speciale schoonmaakmiddelen nodig. Droog de oppervlakken vervolgens met een schone doek, zo voorkom je watervlekken.

Algemene tips voor het schoonmaken van RVS in de keuken

Voor alle RVS onderdelen in de keuken gelden de volgende tips:

  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het RVS kunnen beschadigen;
  • Gebruik geen schuursponsjes of staalwol, want deze kunnen krassen veroorzaken;
  • Gebruik geen olijfolie, babyolie of andere olie voor het poetsen van RVS, want dit maakt het oppervlak vettig. Deze vettigheid kan zich snel door de rest van je huis verspreiden. Daarnaast hecht vuil zich snel aan de vettige olie.
  • Preventie is de sleutel tot het mooi houden van RVS in je keuken. Wordt er iets gemorst? Maak het dan gelijk schoon zodat vet en vuil niet de kans krijgt om in de trekken.

Schoonmaken RVS afzuigkap

Zonder regelmatig onderhoud kan je afzuigkap een verzamelplaats worden voor vet en vuil. Buiten het dagelijkse onderhoud van de buitenkant van de afzuigkap, kun je af en toe aanvullend de RVS Cleaner Spray gebruiken. Deze spuit je op een microvezeldoekje, waarmee je de spray gelijkmatig uitwrijft over de afzuigkap.

Maak ook eens in de zoveel tijd de filters van je afzuigkap schoon, want deze vangen veel vet op. Indien mogelijk kun je deze verwijderen en weken in een sopje met afwasmiddel. Je kunt ook een ontvetter gebruiken. Veeg het vuil weg en laat drogen.

Voer periodiek ook een uitvoerige schoonmaak uit, dus poets dan niet alleen de afzuigkap en de filters, maar ook de ventilator en het afvoerkanaal. Dit is ook belangrijk voor het goed functioneren voor het ventilatierooster dat wordt gebruikt in combinatie met de afzuigkap.

RVS pan schoonmaken

Het schoonmaken van een RVS pan kan een uitdaging zijn als je deze niet direct na ieder gebruik afwast. Spoel na het koken de pan met warm water om losse voedselresten weg te spoelen. Was de pan vervolgens af met een afwasmiddel. Gebruik hierbij geen schuursponsjes of staalwol, want deze kunnen krassen veroorzaken. Spoel de pan goed af met warm water en droog hem af met een schone theedoek om watervlekken te voorkomen.

Zitten er aangekoekte etensresten in de pan? Vul hem dan met warm water en afwasmiddel en laat het weken totdat de etensresten gemakkelijk loskomen.

RVS wasbak schoonmaken

Een RVS gootsteen schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn als je hem na ieder gebruik schoonspoelt met water om etensresten te verwijderen. Je kunt ook een zachte doek of spons gebruiken met wat afwasmiddel om de RVS wasbak af te nemen. Droog hem af met een schone en zachte doek, zo voorkom je watervlekken en kalkaanslag.

Schoonmaken RVS gasfornuis of RVS kookplaat

Is je RVS gasfornuis of kookplaat vies? Verwijder als eerste alle losse kruimels en voedselresten. Neem vervolgens met een zachte doek of spons met een sopje het RVS oppervlak af. Herhaal dit vervolgens met een vochtige doek met alleen warm water. Gebruik dan een schone, droge doek om het gasfornuis of de kookplaat te drogen en watervlekken of strepen te voorkomen.

De branders en knoppen van een RVS gasfornuis kun je apart schoonmaken. De branderknoppen en -roosters kun je het beste weken in warm zeepsop en daarna worden schoongemaakt met een zachte borstel of doek. Veel gasfornuizen hebben afneembare knoppen, waardoor je deze tegelijk los kunt schoonmaken.

Het is een goed idee om gemorste voedselresten direct te verwijderen, zodat ze niet kunnen aankoeken. Dan wordt het schoonmaken op een later moment alleen nog maar meer werk. Laat hete pannen ook niet direct in contact komen met het RVS oppervlak, want dit kan zorgen voor beschadigingen.

RVS kraan schoonmaken

Ook bij RVS kranen is het een kwestie van afnemen met een vochtige zachte doek uit een sopje en vervolgens drogen met een droge en schone doek.

Krassen op RVS verwijderen

Een keuken wordt natuurlijk intensief gebruikt en krassen zijn daardoor eigenlijk niet te voorkomen, bijvoorbeeld in een RVS gootsteen of op een RVS achterwand. Wil je meer lezen over de mogelijkheid om deze weg te poetsen? Lees dan eens ons blog over krassen verwijderen RVS.

RVS roest verwijderen

Vertonen RVS onderdelen in jouw keuken roestvlekken? Dat kan, want RVS kan – in tegenstelling tot wat velen denken – wel degelijk roesten als gevolg van te weinig onderhoud. Dit noemen we vliegroest. Voor het effectief verwijderen van vliegroest kun je de RVS roestbehandelingskit gebruiken, bestaande uit een RVS roestverwijderaar en een RVS verzorger. De verzorger creëert een beschermlaag op het roestvast staal, daarmee voorkom je nieuwe roest zo veel mogelijk.