Verlijmen van RVS lijmfittingen

Verlijmen van RVS lijmfittingen - RVS Blog

Tegenwoordig worden RVS hekwerken en balustrades steeds vaker gemonteerd met behulp van RVS lijmfittingen. Ook trapleuningen, kapstokken, tafels en garderobes lenen zich uitstekend voor dit systeem. Het grote voordeel van het verlijmen is dat iedereen zelf op een snelle, makkelijke én goedkope manier zijn RVS project voor binnen of buiten kan samenstellen en monteren. Lassen is namelijk niet nodig. Je bespaart hiermee niet alleen kosten, maar ook veel tijd. Na het verlijmen van de fittingen ontstaat er een oersterke verbinding die bijna niet meer is te demonteren. Na het verlijmen blijft er een subtiel, dun naadje over tussen de twee onderdelen.


Het kiezen van lijmfittingen

RVS lijmfittingen zijn leverbaar in veel verschillende uitvoeringen. Zo kennen we bijvoorbeeld knieën, bochten, hoekstukken, kruisstukken, buisverbinders en railingsteunen. Hierbij kun je kiezen tussen een rond of vierkant systeem, verschillende buismaten en oppervlak behandelingen. Daarnaast zijn de meeste lijmfittingen leverbaar in zowel RVS304 als RVS316. Op onze webshop vind je een compleet assortiment RVS lijmfittingen met technische informatie en lijntekeningen voor het samenstellen van jouw hekwerk of meubel. Ook de bijpassende RVS buis en koker kunnen we op de door jou gewenste lengte(s) leveren.

Raadpleeg ook onze pagina over de verschillende kwaliteiten en materiaalkeuze van RVS, zo weet je zeker dat je de juiste producten bestelt.

Wat is RVS lijm en hoe werkt het?

Het verlijmen van RVS lijmfittingen begint bij goede RVS lijm. Met onze RVS lijm ben je zeker van een stevige en strakke verbinding, waardoor lassen niet meer nodig is. De RVS lijm is, kort door de bocht genomen, een soort chemische kunststof. Deze groene ééncomponenten lijm blijft dikvloeibaar zolang er lucht bij kan komen. De lijm in het flesje blijft vloeibaar zolang er een hoeveelheid lucht in het flesje zit. Zodra de fitting in de buis wordt verlijmd, zal deze van de lucht worden afgesloten en begint het uithardingsproces. De lijm is alleen geschikt voor het verlijmen van cilindrische verbindingen met een spleetdikte van maximaal 0,2 mm en heeft een temperatuurbereik van -55 ºC en 150 ºC. We leveren flesjes RVS lijm met een inhoud van 50 ml (voor ca. 50 lijmverbindingen) en van 10 ml (voor ca. 10 lijmverbindingen).

Let op: deze lijm is niet geschikt voor het verlijmen van andere RVS onderdelen dan RVS lijmfittingen. Voor RVS op hout of andere materialen hebben wij andere kitten en lijmen in ons assortiment.

Hoe verlijm ik een RVS lijmfitting in RVS buis?

Zorg ervoor dat de lijmfitting en de buis schoon, droog en braamvrij zijn. Verwijder de dop van de lijmfles en snijd het gesloten puntje van het transparante lijmtuitje af. Breng nu een rups lijm aan op ca. 1 cm vanaf de binnenzijde van de buis. Voor buisdiameter 42.4 mm heb je ca. 1 ml per lijmverbinding nodig. Voor dunnere buis heb je iets minder nodig, voor dikkere buizen iets meer. Schuif de lijmfitting in de buis en draai de fitting heen en weer om de lijm gelijkmatig te verdelen. Zorg nu dat de buis en de fitting mooi aansluiten. Fixeer de delen eventueel met tape, wrapfolie of tie-wraps. Laat de verbinding vervolgens uitharden. Wij adviseren altijd om de verbinding een nachtje te laten drogen. De lijm is pas volledig uitgehard na ca. 24 uur. Voel in de tussentijd niet of de onderdelen al vast zitten, want als de verbinding verschuift, moet je alles weer schoonmaken en opnieuw beginnen.


Pas de componenten eerst zonder lijm. Als de lijm eenmaal is uitgehard, is de verbinding namelijk niet meer te demonteren. De lijm dient altijd in de buis te worden aangebracht, niet op de fitting. Zo voorkom je dat de lijm langs de buis loopt als de fitting in de buis wordt geschoven. Zouden er desondanks toch lijmresten op de buis of lijmfitting terecht komen, kun je de overtollige lijmresten makkelijk wegpoetsen met onze RVS Cleaner Spray.

Voordelen van lijmen van lijmfittingen

  • Zelf lijmen mogelijk
  • Lassen en nabewerken niet nodig
  • Snel
  • Gemakkelijk
  • Schoon
  • Goedkoop
  • Oersterk
  • Strak