Waarom kun je geen overdruk ventilatierooster gebruiken voor een verwarmingsketel?

CV-installatie - RVS Blog
Recent zocht een van onze klanten een ventilatierooster voor zijn CV ketel en hij vroeg zich af of hij een overdrukrooster kon gebruiken. Wij informeren je in dit blog waarom je in deze situatie absoluut geen rooster met overdrukfunctie dient te gebruiken.

De installateur van een CV ketel plaatst ook altijd een afvoer. Het is van levensbelang dat je deze niet op eigen initiatief gaat vervangen door een ventilatierooster met overdrukfunctie.

Wat is een overdrukrooster?

Overdrukroosters zijn ventilatieroosters met een terugslagklep of vlinderklep. Deze zijn uitermate geschikt voor afzuigkappen en wasdrogers. De vlinderklep opent bij overdruk, dus als de afzuigkap of droger aan staat, zodat de lucht goed kan worden afgevoerd. Als de overdruk wegvalt, dus als het apparaat uit staat, sluit de klep. Het afvoerkanaal staat dus niet de hele tijd open, waardoor koude lucht niet constant naar binnen kan dringen. Meer hierover lees je op onze pagina over de toepassingen van ventilatieroosters.

De werking van een CV installatie

Als de verwarmingsketel aanslaat, wordt er gas verbrand. Bij toevoer van voldoende zuurstof en een goede afvoer zal de verbranding bijna geheel volledig verlopen. Dit is te zien aan een blauwe vlam. De warme verbrandingsgassen worden snel en volledig afgevoerd door het open en hiervoor speciaal ontworpen afvoerkanaal.

Waarom is een overdruk ventilatierooster wél geschikt voor een afzuigkap maar niet voor een CV-ketel?

Een dampkap of droger is voorzien van een mechanische afzuiging in de vorm van een elektrische ventilator en de vlinderklep wordt dichtgehouden door een veer. Bij een CV installatie verloopt de afvoer daarentegen op een natuurlijke manier door de “trek” in het afvoerkanaal. De CV installatie zou daarom bij de toepassing van een overdrukrooster zijn verbrandingsgassen maar gedeeltelijk of helemaal niet kunnen afvoeren. Het gevolg hiervan is dat er te weinig luchtstroom en dus te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is. Er zal dan een onvolledige verbranding van het gas ontstaan, met als gevolg dat er koolmonoxide (CO) vrij komt, met alle gevolgen van dien.

Zoals je misschien wel weet is koolmonoxide onzichtbaar, je kunt het niet ruiken én het is giftig. Een koolmonoxide vergiftiging kan zelfs dodelijk zijn. CO wordt ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd en het is dus van levensbelang dat je het juiste ventilatierooster kiest.

Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging?

Een CO vergiftiging uit zich in misselijkheid, hoofdpijn, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je slaperig en verward en je hartslag verhoogt. Bij hogere concentraties koolmonoxide raak je bewusteloos of zelfs in coma, wat kan leiden tot blijvende hersenschade met overlijden als gevolg.

Onze tips bij een CV-installatie

  1. Het zal nu wel duidelijk zijn, maar plaats nooit, maar dan ook nooit een overdruk ventilatierooster op de afvoer van je verwarmingsketel. Houd het bij de door de installateur gemonteerde afvoer.
  2. Zorg ervoor dat er in de ruimte van de verwarmingsketel voldoende verse lucht wordt aangevoerd. Ventilatieroosters hiervoor vind je in alle soorten en maten in onze webshop.
  3. Laat je CV-installatie jaarlijks controleren door een vakman.
  4. Plaats een goede koolmonoxidemelder nabij je verwarmingsketel.