Klapperende ventilatieroosters voorkomen

RVS Premium Line overdrukrooster Alfa - RVS Blog
“Help, mijn ventilatierooster klappert!” Zodra de zomer overgaat naar de herfst en het flink begint te waaien, kun je last krijgen van een ventilatierooster op de gevel die een vervelend klapperend geluid maakt bij een windvlaag of windstoot. Dit kan voor geluidsoverlast, ergernis en slapeloze nachten zorgen. Wij geven je tips & tricks om het dit irritante geklepper te voorkomen.

Voor het afvoeren van vochtige lucht naar buiten worden RVS overdrukroosters tegen de buitengevel gemonteerd. Dit type rooster is uitermate geschikt voor gebruik bij afzuigkappen, wasemkappen, wasdrogers en voor gebruik bij mechanische afzuigingen. De grote voordelen van dit type roosters is dat de luchtstroom maar in één richting mogelijk is, namelijk van binnen naar buiten. Hierdoor wordt vervuilde vochtige lucht naar buiten geblazen, maar kan er geen koude lucht van buiten naar binnen omdat dan de vlinderklep, terugslagklep of lamellen gesloten zijn. Een tweede voordeel is dat er geen ongedierte zoals insecten of vogels het afvoerkanaal kunnen binnendringen.

Overdrukroosters zijn voorzien van een overdrukklep die opent bij overdruk en weer sluit als de overdruk wegvalt. Dus als de afzuigkap of wasdroger wordt aangezet, ontstaat er een overdruk waardoor de afsluitklep geopend wordt. Zodra het apparaat stopt en de overdruk weg valt, dan zal de overdruk klep door de zwaartekracht dichtvallen en het afvoerkanaal afsluiten.

Klapperende klep of lamellen

Over het algemeen heb je geen omkijken meer naar een overdrukrooster. Het kan echter toch nog wel eens voorkomen dat de overdrukklep (in de vorm van een terugslagklep, vinderklep of lamellen) kleppert en lawaai maakt bij harde windvlagen. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen. Factoren als de plaatsing van het ventilatierooster op de gevel en de windsterkte op deze plek zijn hierbij bepalend.

Klapperen van ventilatieroosters voorkomen

Bij de productie van overdrukroosters wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om klepperen en geluid tot een minimum te beperken. Heb je er toch last van, controleer dan eerst of het rooster waterpas gemonteerd is om een goede werking van de overdruk klep te optimaliseren. Is dit het geval, probeer het rooster eens te vervangen door een van de volgende modellen overdrukroosters:

1. Premium Line overdrukroosters

De roosters die het meest bestand zijn tegen het klapperen zijn onze Premium Line overdrukroosters. Deze zijn namelijk voorzien van een schuimen rand (ook wel schuimring genoemd), waardoor het dichtvallen van de vlinderklep gedempt wordt. Op deze manier valt de klep zachtjes dicht en zal dit geen tot weinig geluid meer maken.

Premium Line roosters zijn verkrijgbaar in 5 modellen, elk leverbaar in RVS, zwart én wit, en met diverse aansluitmaten.


2. Eco+ design overdrukroosters

De Eco+ design overdruk roosters zijn voorzien van een inwendige terugslagklep in combinatie met een schuimen rand of schuimring die het geluid van het dichtvallen van de vlinderklep dempt. Deze terugslagklep opent in geval van overdruk en sluit weer als de druk wegvalt. Door hun constructie hebben deze roosters een bijzonder lage luchtweerstand, een verhoogde capaciteit en een gereduceerd geluidsniveau.

Eco+ design overdrukroosters zijn hoogwaardige ventilatieroosters, leverbaar in 5 modellen en met diverse aansluitmaten.

3. Kaproosters met windbreker

Kaproosters met windbreker zijn geen overdrukroosters, maar worden wel voor hetzelfde doel gebruikt. Deze roosters zijn, in tegenstelling tot kaproosters met terugslagklep, niet voorzien van bewegende delen en kunnen dus niet klepperen.


Tenslotte willen we je meegeven dat geluidsoverlast door een klapperende terugslagklep nooit 100% te voorkomen is. In dit blog geven we je advies over welke overdruk roosters het meest bestand zijn tegen klapperen, maar houd er rekening mee dat factoren als de plaatsing van het ventilatierooster op de gevel en de windsterkte op deze plek mede bepalend zijn voor het geluid dat geproduceerd wordt wanneer de overdruk klep opent en sluit.