Help, mijn ventilatierooster klappert!

RVS Premium Line overdrukrooster Alfa - RVS Blog
Zodra de zomer overgaat naar de herfst en het flink begint te waaien, kun je last krijgen van een ventilatierooster op de gevel die een vervelend klapperend geluid maakt bij een windvlaag of windstoot. Dit kan voor geluidsoverlast, ergernis en slapeloze nachten zorgen. Wij geven je tips om een klapperend ventilatierooster te voorkomen.

Voor het afvoeren van vochtige lucht naar buiten worden vaak ventilatieroosters met overdruk functie tegen de buitengevel gemonteerd. Overdrukroosters zijn voorzien van een overdrukklep die opent bij overdruk en weer sluit als de overdruk wegvalt. Een overdrukrooster is uitermate geschikt voor gebruik bij afzuigkappen, wasemkappen, wasdrogers en voor gebruik bij mechanische afzuigingen. Dus als de afzuigkap of wasdroger wordt aangezet, ontstaat er een overdruk waardoor de afsluitklep geopend wordt. Zodra het apparaat stopt en de overdruk weg valt, dan zal de overdruk klep door de zwaartekracht dichtvallen en het afvoerkanaal afsluiten. Over het algemeen heb je geen omkijken meer naar een overdrukrooster.

Een groot voordeel van een overdruk ventilatierooster is dat de luchtstroom maar in één richting mogelijk is, namelijk van binnen naar buiten. Hierdoor wordt vervuilde vochtige lucht naar buiten geblazen, maar kan er geen koude lucht van buiten naar binnen omdat dan de vlinderklep, terugslagklep of lamellen gesloten zijn. Een tweede voordeel is dat er geen ongedierte zoals insecten of vogels het afvoerkanaal kunnen binnendringen.

Klapperende ventilatieroosters voorkomen

Het kan toch wel eens voorkomen dat de overdrukklep van een overdrukrooster (in de vorm van een terugslagklep, vinderklep of lamellen) kleppert en lawaai maakt. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen. Factoren als de plaatsing van het ventilatierooster op de gevel en de windsterkte op deze plek zijn hierbij bepalend.

Ventilatierooster maakt lawaai

Het klepperende geluid kun je ook horen bij harde windvlagen, of door drukverschillen. Drukverschillen kunnen optreden tussen binnen en buiten, of tussen verschillende ruimtes binnenshuis. Dit kun je bijvoorbeeld merken als een deur snel wordt geopend of gesloten.

Ventilatierooster geluid dempen

Bij de productie van overdrukroosters wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om klepperen en geluid tot een minimum te beperken. Heb je er toch last van, controleer dan eerst of het rooster waterpas gemonteerd is om een goede werking van de overdruk klep te optimaliseren. Is dit het geval, probeer het rooster eens te vervangen door een van de volgende modellen overdrukroosters.

Rooster afzuigkap buitenmuur

De roosters die het meest bestand zijn tegen het klapperen zijn de design overdrukroosters. Deze zijn voorzien van een schuimen rand (ook wel schuimring genoemd), waardoor het dichtvallen van de vlinderklep gedempt wordt. Op deze manier valt de klep zachtjes dicht en zal dit geen tot weinig geluid meer maken.

Premium Line roosters zijn verkrijgbaar in 5 modellen, elk leverbaar in RVS, zwart én wit, en met diverse aansluitmaten.


Rooster met terugslagklep

De Eco+ overdrukroosters zijn voorzien van een inwendige terugslagklep in combinatie met een schuimen rand of schuimring die het geluid van het dichtvallen van de vlinderklep dempt. Deze terugslagklep opent in geval van overdruk en sluit weer als de druk wegvalt. Door hun constructie hebben deze roosters een bijzonder lage luchtweerstand, een verhoogde capaciteit en een gereduceerd geluidsniveau.

Eco+ design overdrukroosters zijn hoogwaardige ventilatieroosters, leverbaar in 5 modellen en met diverse aansluitmaten.

Gevelkappen met windbreker

Kaproosters met windbreker zijn geen overdrukroosters, maar worden wel voor hetzelfde doel gebruikt. Deze roosters zijn, in tegenstelling tot kaproosters met terugslagklep, niet voorzien van bewegende delen en kunnen dus niet klepperen.


Geluid door ventilatierooster

Tenslotte willen we je meegeven dat geluidsoverlast door een klapperende terugslagklep nooit 100% te voorkomen is. In dit blog geven we je advies over welke overdruk roosters het meest bestand zijn tegen klapperen, maar houd er rekening mee dat factoren als de plaatsing van het ventilatierooster op de gevel en de windsterkte op deze plek mede bepalend zijn voor het geluid dat geproduceerd wordt wanneer de overdruk klep opent en sluit.