Vliegroest op RVS

Vliegroest op RVS - RVS Land
Vliegroest op RVS is de meest onbegrepen vorm van corrosie op roestvast staal. Het is een veel voorkomende ergernis die bij velen niet te plaatsen valt, want RVS roest immers niet… Toch? Hieronder leggen we je uit hoe het komt dat er wel degelijk roest op RVS kan optreden.

Wat is vliegroest en hoe ontstaat het?

Heel kort door de bocht genomen is vliegroest (ook wel besmettingscorrosie genoemd) een vorm van corrosie of roest van buitenaf, dat ontstaat als er ijzerdeeltjes of verontreinigingen op het RVS oppervlak terechtkomen. De toetreding van zuurstof wordt op die plaatsen belet. Deze ijzerdeeltjes kunnen gaan roesten en veroorzaken oranje bruine vlekken waardoor het lijkt alsof het RVS roest. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Op het RVS hebben zich vuildeeltjes afgezet die vliegroest verooraken;
  • IJzerdeeltjes die in de lucht rond dwarrelen in de nabijheid van het spoor, afkomstig van de bovenleidingen van tram- en treinrails;
  • Het RVS is in aanraking gekomen met gereedschappen zoals zagen, vijlen of staalborstels;
  • Vonkenregens en slijpstof tijdens het slijpen van koolstofstaal;
  • Het RVS is in aanraking gekomen met gereedschap dat eerder is gebruikt voor het bewerken van (koolstof)staal.

Op RVS artikelen die binnenshuis of buiten in een natuurrijke omgeving worden gemonteerd, zal vliegroest niet tot nauwelijks optreden. Hoe sneller het oppervlak echter in aanraking kan komen met industrie, zout en zuur, hoe sneller het aangetast kan worden.

RVS huisnummers worden vaak geleverd met een beschermende afdekfolie. Deze zit op het RVS geplakt. Als je je huisnummer monteerd en je trekt de folie eraf zonder te poetsen dan blijft het oppervlakte nog plakkerig waardoor stof en ander vuil er heel snel op blijft “plakken”. En dit resulteerd dan weer heel snel in vliegroestvlekjes.

Roestvrij staal of roestvast staal?

Het begrip vliegroest wordt vaak niet begrepen, want waarom spreken we dan van roestvrij staal? Allereerst is het geen roestvrij staal, maar roestvast staal. In de volksmond wordt RVS nog vaak roestvrij genoemd. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is.

Roestvast staal, afgekort RVS, is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn veel soorten roestvast staal samengesteld uit de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Elk van deze elementen geeft verschillende eigenschappen aan het RVS. Door deze eigenschappen te combineren en te schuiven met de verschillende percentages, ontstaan allerlei soorten RVS met steeds weer andere eigenschappen.

Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.

Wanneer ijzerdeeltjes met RVS in aanraking komen, ontstaat er een potentiaalverschil tussen een edel en een onedel metaal. Dit potentiaalverschil doet het meest onedele metaal, in dit geval het staal in de ijzerdeeltjes, roesten. Dit gaat niet op een normale manier, maar heel snel en hevig. Het lijkt dan alsof het RVS roest, maar in de werkelijkheid zijn het de externe staaldeeltjes die roesten.

Waarom is roestvast staal roestvast?

Het chroom in de legering vormt samen met vocht en zuurstof een flinterdun laagje chroomoxide. Dit laagje is onzichtbaar. Als de oxidelaag zich helemaal over het oppervlak heeft gevormd, stopt het proces en is het onderliggende metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf.

RVS heeft de unieke eigenschap dat zijn beschadigde oxidehuid zich vanzelf herstelt onder invloed van zuurstof uit de omringende lucht. Een voorwaarde hiervan is dat er geen chloriden uit bijvoorbeeld de zoute zeelucht aan de kust of de chloorlucht in zwembaden aanwezig zijn.

In de nabijheid van de kust met zijn zoute omgeving ontstaat er een ander fenomeen. Het ontstaan van bruin/gele vlekjes op het oppervlak van het RVS: zogenaamde theevlekken. Dit is niet te verwarren met vliegroest. In ons blog vind je meer informatie het verschijnsel theevlekken op RVS.

Vliegroest voorkomen

Vliegroest is heel gemakkelijk te voorkomen door het RVS oppervlak regelmatig te onderhouden. Poets je RVS onderdelen daarom regelmatig met de juiste reinigingsmiddelen. Vliegroest ontstaat wegens een gebrek aan onderhoud en valt daarom nooit onder de garantie van RVS producten.

Ons onderhoudsadvies is: reinig RVS direct na montage al met een poetsmiddel zoals Innoshine B570. Neem het product vervolgens regelmatig af met een zachte, vochtige doek. Aanvullend kun je gebruik maken van onze RVS Cleaner Spray, deze geeft een mooie glans aan het oppervlak.

Vliegroest op RVS verwijderen

Wil je reeds bestaande vliegroest verwijderen? In de meeste gevallen, als je direct actie onderneemt, kan dit ongemak eenvoudig worden opgelost door het RVS te poetsen met een speciaal reinigingsmiddel tegen vliegroest, zoals de middelen uit onze RVS roestbehandelingskit. Deze kit is in onze webshop verkrijgbaar in verpakkingen van 100 en 250 ml. De roestbehandelingskit bevat een middel voor het verwijderen van vliegroest en een RVS verzorger die een laagje achterlaat op het RVS, zodat het ontstaan van nieuwe roest tot een minimum wordt beperkt.

Vliegroest vóór en ná het poetsen
Vliegroest vóór en ná het poetsen met onze RVS roestbehandelingskit.

Bronnen

Vakblad Roestvast staal (artikel van RVS specialist Dhr. Buijs)
Wikipedia
ALURVS.nl