RVS is roestvrij, dus onderhoud is niet nodig… Toch? Was dit maar waar! Zelfs de beste materialen hebben onderhoud nodig om ze er constant als nieuw uit te laten zien. Net als alle andere materialen in en om je huis wordt ook roestvast staal vies en zal dit met regelmaat schoon gemaakt moeten worden.
Veel mensen denken dat RVS geheel onderhoudsvrij is, maar ook op RVS kan vervuiling optreden. Denk daarbij aan vervuiling door vetten in de keuken, handafdrukken op trapleuningen en deurklinken, stof op traphekken en vervuiling door weersinvloeden op je balustrade.
Roestvrij staal schoonmaken
Er zijn ontelbaar veel schoonmaakmiddelen van vele merken te koop voor het poetsen van RVS. De kans is groot dat je door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer ziet, want welke reiniger gebruik je in welke situatie? In de loop der jaren hebben wij proefondervindelijk vastgesteld dat er niet één reiniger bestaat dat in iedere situatie gebruikt kan worden voor het schoonmaken en onderhouden van al je RVS.
Voor elke situatie is er een geschikt schoonmaakmiddel. Deze kunnen we verdelen in de volgende categorieën:
Onderhoud direct na montage
Voor RVS dat buitenshuis gemonteerd wordt, zoals buitendeurbeslag en hekwerken, geldt: goed onderhoud begint direct na montage. Een geschikt middel hiervoor is Innoshine B570.
Reinig RVS dat binnenshuis wordt gemonteerd direct na montage enkel met een zachte, vochtige doek.
RVS poetsen
Periodiek onderhoud aan RVS binnenshuis én buitenshuis is heel gemakkelijk en kost weinig tijd. Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem RVS deurbeslag, balustrades en huisnummers regelmatig af met een vochtige doek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld RVS trapleuningen en deurklinken.
Aanvullend kun je onze RVS Cleaner Spray gebruiken om weer een mooie glans te geven aan het RVS oppervlak. Deze spray kan zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden.
Roest van RVS verwijderen
De grootste en meest hardnekkige fabel op het gebied van RVS is dat roestvast staal niet kan roesten. Bijna dagelijks leggen wij aan onze klanten uit dat RVS moet worden schoongemaakt en onderhouden, anders kan er wel degelijk roest optreden op RVS. De meest voorkomende vorm van roest op RVS is vliegroest. Begin direct na het in gebruik nemen of monteren van je nieuwe RVS producten met het reinigen. Hierdoor vergroot je de levensduur van je product en voorkom je problemen door vervuiling en corrosie. Verder blijft je RVS er mooi en schoon uitzien.
Om vliegroest te verwijderen hebben wij een speciale RVS roestbehandelingskit in ons assortiment. Deze kit bestaat uit een RVS roestverwijderaar en een RVS verzorger. De verzorger zorgt voor een beschermlaag op het RVS, waardoor nieuwe roest zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Reinigen van sterk vervuild RVS
RVS dat tijden lang geen onderhoud meer heeft gehad, kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Niet onderhouden RVS is vaak sterk vervuild en is te herkennen aan groene, bruingele en donkere vlekken. Om dit te reinigen kun je gebruik maken van Pelox RVS reiniger. Dit reinigingsmiddel is op basis van een zuur en heeft hierdoor een groot reinigend effect op sterk verontreinigde oppervlakken met vliegroest, vet en olievervuiling. Producten op basis van een zuur dien je enige tijd te laten inwerken en volgens af te spoelen met koud water.
Let op: doordat dit product zuren bevat kan deze reiniger andere materialen aantasten. Om deze reden moet je dit product niet gebruiken op bijvoorbeeld natuurstenen ondergronden.
Krassen verwijderen RVS
Na verloop van tijd zullen er hier of daar door gebruik, domme pech of door ongelukjes lichte oppervlakkige krasjes ontstaan op bijvoorbeeld je RVS tafelpoten, RVS trapleuningen en RVS plinten. Helaas ontkom je hier niet aan. Als het lichte oppervlakkige krassen zijn, kun je overwegen om deze met een schuurvlies te behandelen. Dit herstelt de K320 slijping van RVS. Wij adviseren dit echter alleen te doen als de kras(sen) je echt storen. Lees ook ons blog over RVS krassen verwijderen.
Let op: schuur met de slijprichting mee en niet haaks ertegenin. Als je dit wel doet, ontstaan er doffe plekken die zeer lastig of zelfs niet meer te verwijderen zijn. Gebruik nooit staalwol om krasjes op RVS weg te werken.
Diepe krassen moeten mechanisch worden weggewerkt. Dit is specialistisch werk en moet je overlaten aan de vakman.
Vlekken op roestvrij staal
Last, but not least: gebruik geen olie voor het schoonmaken van RVS. Vaak wordt beweerd dat je een RVS afzuigkap schoon moet maken met olie, zoals olijfolie, sla olie of babyolie. Wij raden dit absoluut niet aan voor het schoonmaken van RVS. Het is natuurlijk zo dat een oppervlak mooi gaat glanzen als je het met olie vettig maakt, maar dit is geen schoonmaken. Het vet dat op het RVS neerslaat, op bijvoorbeeld een afzuigkap in de keuken, is van zichzelf al vettig en moet hygiënisch schoongemaakt worden.
Stel je voor dat je een RVS oppervlak, zoals bijvoorbeeld een trapleuning, insmeert met babyolie. Iedereen die deze leuning vastpakt krijgt vette handen. Dit wordt vervolgens weer achtergelaten op andere plaatsen die ze met hun handen aanraken, zoals deurkrukken, kasten en zelfs je eigen kleding, met als gevolg dat er overal vette vingervlekken achter blijven.