Onderhoud van roestvast staal

RVS cleaner met naambord - RVS Blog

RVS is roestvrij, dus onderhoud is niet nodig… Toch?

Was dit maar waar! Toch denken nog steeds veel mensen dat dit zo is. Net als alle andere materialen in en om je huis wordt ook roestvast staal vies en zal dit met regelmaat schoongemaakt moeten worden. Denk daarbij aan vervuiling door vetten in de keuken, handafdrukken op trapleuningen en deurkrukken, stof op traphekken en vervuiling door weersinvloeden op je balustrade.

Reinigen en onderhouden van je RVS is belangrijk. Begin hiermee dan ook direct na het in gebruik nemen of montage van je nieuwe RVS producten. Hierdoor vergroot je de levensduur van je product en voorkom je problemen door vervuiling en corrosie. Verder blijft je RVS er mooi en schoon uitzien.

Er gaan veel tips & tricks de ronde over het schoonmaken van RVS. Over dit onderwerp heeft iedereen zijn eigen opvattingen. De grootste en meest hardnekkige fabel is nog altijd dat RVS geen onderhoud nodig heeft en dat het niet kan roesten. Bijna dagelijks leggen wij aan onze klanten uit dat RVS wel degelijk moet worden schoongemaakt en onderhouden.

Schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

Van tijd tot tijd horen we komen tips ‘uit grootmoeders tijd’ voorbij komen, zoals bijvoorbeeld de tip dat je RVS zou kunnen schoonmaken met allerlei soorten olie, zoals olijfolie of babyolie. Bij het schoonmaken van RVS raden we dit absoluut niet aan. Het is natuurlijk wel zo dat een oppervlak mooi gaat glanzen als je het met olie vettig maakt, maar dit is geen schoonmaken. Het vet dat op het RVS neerslaat op bijvoorbeeld een afzuigkap in de keuken is van zichzelf al vettig en moet hygiënisch schoongemaakt worden.

Stel je voor dat je een RVS oppervlak, zoals bijvoorbeeld een trapleuning, insmeert met babyolie. Iedereen die deze leuning vastpakt krijgt vette handen. Dit wordt vervolgens weer achtergelaten op andere plaatsen die ze met hun handen aanraken, zoals deurkrukken, kasten en zelfs je eigen kleding, met als gevolg dat er overal vette vingervlekken achter blijven.

Wat werkt dan wel?

Er zijn ontelbare middeltjes van vele merken te koop voor het schoonmaken van RVS. In doe-het-zelf winkels en supermarkten staan rekken vol met potjes en busjes die allemaal beloven het beste middel te zijn voor het schoonmaken en onderhouden van je RVS. Uiteraard zullen die middeltjes allemaal hun werk doen; de een beter dan de ander.

De kans is groot dat je door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer ziet, want welke reiniger gebruik je in welke situatie? Ook wij ondervonden dit tijdens onze zoektocht naar het beste middel voor het schoonmaken en onderhouden van RVS. In de loop der jaren hebben wij proefondervindelijk vastgesteld dat er niet één reiniger bestaat dat in iedere situatie gebruikt kan worden voor het schoonmaken en onderhouden van al je RVS.

Schoonmaakmiddelen voor RVS die wél werken

Het beste schoonmaakmiddel voor roestvast staal is simpelweg nog altijd een sopje met lauw water. Wij adviseren om deze reden dat het onderhoud begint bij het gewoonweg even afnemen van je RVS hang- en sluitwerk zoals RVS deurgrepen, briefkleppen en huisnummers op het moment dat je de  ramen lapt of je voordeur wast. Veeg dan ook even over het RVS: zo blijft het schoon en heb je er jaren plezier van. Dit kun je uiteraard ook doen in je keuken of op je trapleuning.

Verder hebben wij enkele speciale schoonmaakmiddelen die in specifieke situaties gebruikt kunnen worden. We kunnen het schoonmaken en onderhouden onderverdelen in een aantal categorieën, namelijk:

1. Dagelijks onderhoud

RVS artikelen die dagelijks onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld RVS achterwanden in de keuken, RVS kookplaten, RVS afzuigkappen en andere RVS keukenapparatuur. In sommige gevallen ook je RVS trapleuningen, deurkrukken en sanitair.

In dit geval kun je gebruik maken van onze RVS Cleaner Spray, deze is geschikt voor alle roestvast stalen oppervlakken. Deze RVS spray kan zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden.

2. Periodiek onderhoud

Pelox Plus Reinigingsset in box

Periodiek onderhoud aan je RVS pleeg je bijvoorbeeld in het voorjaar. Op het moment dat de RVS tuinmeubels weer naar buiten gaan, wil je natuurlijk ook je RVS balustrade schittert in de voorjaarszon. Hiervoor dien je echter de vervuiling dat zich in de loop van de wintermaanden op het RVS heeft vastgezet te verwijderen. In dit geval kun je het RVS schoonmaken met de Pelox Plus reinigingsset. Na een behandeling met dit middel ziet je RVS er in de zomermaanden weer schoon en stralend uit.

3. Vliegroest op RVS

Roest op roestvast staal is de meest onbegrepen vorm van corrosie. Hierover hebben wij eerder een blog geschreven die je kunt lezen voor meer informatie over vliegroest op RVS. Om vliegroest te verwijderen hebben wij een speciale RVS roestbehandelingskit in ons assortiment opgenomen. Deze kit is leverbaar in 100 ml en in 250 ml en bestaat uit een bus RVS roestverwijderaar, om het roest op RVS te verwijderen, en een RVS verzorger om het RVS mee na te behandelen. Dit middel zorgt voor een beschermlaag op het RVS, waardoor nieuwe roest zoveel mogelijk wordt voorkomen.

4. Sterk vervuild RVS

RVS dat jaren geen onderhoud meer heeft gehad is sterk vervuild RVS en is te herkennen aan groene, bruingele en donkere vlekken. Om dit te reinigen kun je gebruik maken van Pelox Flächenreiniger. Dit reinigingsmiddel is op basis van een zuur en heeft hierdoor een groot reinigend effect op sterke verontreinigde oppervlakken met vliegroest, vet en olievervuiling. Producten op basis van een zuur dien je enige tijd te laten inwerken en volgens af te spoelen met koud water.

Let wel op: Doordat dit product zuren bevat kan deze reiniger andere materialen aantasten. Om deze reden moet je dit product niet gebruiken op bijvoorbeeld natuurstenen ondergronden.

5. Krassen op RVS

Na verloop van tijd zullen er hier of daar door gebruik, domme pech of door ongelukjes lichte oppervlakkige krasjes ontstaan op bijvoorbeeld je RVS tafelpoten, RVS trapleuningen en RVS plinten. Helaas ontkom je hier niet aan. Als het lichte oppervlakkige krassen zijn, kun je overwegen om deze met een schuurvlies te behandelen. Schuurvlies herstelt de K320 slijping van RVS. Wij adviserendit echter alleen te doen als de kras(sen) je echt storen!

Machinaal wegwerken van krassen

Let wel goed op bij gebruik van schurende materialen: schuur met de slijprichting mee en niethaaks ertegenin. Als je dit wel doet, ontstaan er doffe plekken die zeer lastig of zelfs nietmeer te verwijderen zijn. Gebruik nooit staalwol om krasjes op RVS weg te werken!

Diepe krassen moeten mechanisch worden weggewerkt. Dit is specialistisch werk en moet je overlaten aan de vakman.

Geef een reactie