Schroefdraad tappen in RVS

Schroefdraad in RVS koker - RVS Blog
Om een schroef in een RVS buis of plaat te kunnen draaien, dient het materiaal voorzien te zijn van een tapgat. In dit blog leggen we je uit wat dit inhoudt en hoe je schroefdraad tapt in RVS.

Soorten bevestigingen

Om materialen op of tegen elkaar te bevestigen zijn er diverse verbindingsmogelijkheden, zoals lijmen, lassen of schroeven. Voor een schroefverbinding is er een schroef met buitendraad en een tapgat met binnendraad nodig. De schroef en het tapgat dienen dezelfde schroefdraad te hebben. RVS schroeven bestaan in honderden verschillende uitvoeringen voor verschillende soorten schroefverbindingen.

Inbusbout met schroefdraad - RVS Blog

De schroefdraad op een schroef wordt aangegeven met bijvoorbeeld M6, M8 of M24. De M staat in dit geval voor metrisch, welke een wereldwijde gestandaardiseerde schroefdraad is. Er zijn nog meer verschillende schroefdraden in grof en fijn draad op de markt, maar metrische draad is in ons land de meest voorkomende schroefdraad.

Wat is tappen?

Een RVS schroef is voorzien van buitendraad om hem in een tapgat met binnendraad van dezelfde maat te kunnen draaien.

Eerst wordt er een gat geboord en daarna wordt dit gat met een draadtap voorzien van schroefdraad. Als men het dus over tappen heeft, gaat het om het aanbrengen van schroefdraad, waardoor je er in geval van binnendraad er een schroef in kunt draaien of in geval van buitendraad er een moer over kunt draaien.

Wanneer heb je tapgaten nodig?

Om je een beter beeld te geven van schroefverbindingen met tapgaten, geven we je een aantal voorbeelden van waar en wanneer deze worden toegepast:

  • RVS deurgrepen: de greep moet voorzien zijn van tapgaten om de deurgreepsteunen erop te kunnen monteren.
  • RVS trapleuningen: om de leuningdragers op de leuning te monteren, dient de leuning voorzien te zijn van tapgaten.
  • RVS balustrade: de staanders zijn voorzien van tapgaten om bijvoorbeeld glasklemmen of stafhouders erop te kunnen bevestigen.

Als je bijvoorbeeld een RVS ventilatierooster tegen de muur wil monteren, is een “normaal” gat zonder schroefdraad in het rooster voldoende, want de schroef klemt zich dan vast in de muurplug en heeft geen extra houvast nodig.

Welke diameter moet je boren?

Voorboren - RVS Blog

Je moet dus eerst voorboren om een “normaal” gat te creëeren, vervolgens tap je daar schroefdraad in. Maar welke maat boor heb je dan nodig? Als het geboorde gat te klein is kan je draadtap breken, maar als het gat te groot is zal de schroefdraad niet voldoen aan de maatvoering. Dan zal de schroef te weinig weerstand ondervinden, los blijven zitten of – erger nog – door- of doldraaien. Het voorboren in RVS doe je met een superscherp cobalt spiraalboor. In dit overzicht zie je welke diameter je moet boren voor een bepaalde schroefdraad:

  • M3: boormaat 2,5 mm
  • M4: boormaat: 3,3 mm
  • M5: boormaat: 4,2 mm
  • M6: boormaat: 5,0 mm
  • M8: boormaat: 6,8 mm
  • M10: boormaat: 8,5 mm
  • M12: boormaat: 10,5 mm

Lees ook eens ons blog over boren in RVS.

Hoe diep moet je boren en tappen?

Hoe diep je moet tappen hangt af van de dikte van het materiaal. In een werkstuk dat wat dikker is dan de lengte van de schroef, moet je een zogenaamd potgat boren dat langer is dan de schroef en dit voorzien van binnendraad. Als de wanddikte van de buis of plaat dunner is dan de lengte van de schroef, dan kun je een doorgaand gat boren en dit voorzien van binnendraad.

Hoe kun je draad tappen?

Het tappen van binnendraad kun je op verschillende manieren doen; met de hand of machinaal.

Handmatig tappen: Als je met de hand tapt, dan maak je gebruik van een tapkruk met ratel of een wringijzer en een setje van 3 draadtapjes. De eerste tap is de voorsnijder die niet heel diep snijd. Dan tap je na met het middensnijder die de draad al wat dieper in het materiaal snijd en vervolgens tap je de draad na met de nasnijder. Door de 3 tapjes achter elkaar te gebruiken, maakt de derde de beoogde schroefdraad.

Machinaal tappen: Voor machinaal tappen gebruik je maar één tapje, een zogenaamde machinetap, die voorsnijdt en direct erna het materiaal van de juiste draad voorziet. De machinetap is zo geconstrueerd dat hij deze snijbewerking in één kaar aankan en de spanen snel en op de juiste manier afvoert. Een machinetap wordt ook vaak toegepast bij handmatig tappen. In dit geval span je de draadtap niet op in een machine, maar gebruik je ook een tapkruk met ratel. Dit gaat normaalgesproken goed bij de dunnere materiaaldiktes.

Benodigdheden voor het boren en tappen van RVS

Tijdens het tappen moet je, vooral bij wat dikker materiaal, snijolie gebruiken voor het smeren van de tap. Daardoor ontstaat er minder wrijving en warmte en gaat het tappen makkelijker. Daarnaast zorgt snijolie voor een gladdere en betere schroefdraad en slijt de tap minder, waardoor deze langer meegaat. Je kunt snijolie gebruiken uit een flesje, maar een spuitbus is zuiniger in gebruik.

Verder vind je in onze webshop zowel cobalt boren als kant-en-klare tapsets voor het boren en tappen van gaten in RVS buis. Zo’n complete tapset bestaat uit een centerpunt, tapkruk, cobaltboor en tap. Zo ben je in één keer klaar!