In 5 stappen je eigen RVS balustrade

RVS balustrade met glasvulling - RVS Land
Ben je een echte klusser of doe-het-zelver en vind je het leuk om je eigen RVS balustrade op maat samen te stellen? Buiten het feit dat het een leuke klus is, kun je hiermee flink wat geld besparen. Wij helpen je graag op weg met de tips in dit blog.

Een balustrade is een hekwerk van staanders met een daarop rustende handrail en wordt gebruikt als afrastering van een balkon, terras, galerij, trap, deur of venster. Er zijn talloze mogelijkheden voor het creëren van de perfecte RVS balustrade.

RVS balustrade op basis van staanders

Iedere situatie is natuurlijk anders; er is geen standaard balustrade die voor iedereen voldoet. Om je op weg te helpen met het creëren van je eigen balustrade op maat hebben wij een aantal basisstaanders samengesteld waarmee je gemakkelijk de basis kunt opzetten voor een hekwerk. Hierdoor wordt de lijst van onderdelen voor de balustrade een stuk korter en overzichtelijker, waardoor je geen onderdelen vergeet te bestellen.

Stappenplan voor het samenstellen van een RVS balustrade

We doorlopen graag samen met jou de stappen voor het samenstellen van een RVS balustrade. Hierbij gaan we uit van het gebruik van de hierboven genoemde basisstaanders.

Kies voor staf- of glasvulling

Een RVS balustrade kan vele vormen hebben. Om de eenvoud te bewaren zijn wij uitgegaan van de meest voorkomende RVS balustrade types:

  • RVS balustrade met RVS staf
  • RVS balustrade met glas met ronde RVS glasklem
  • RVS balustrade met glas met vierkante RVS glasklem
RVS balustrade met glas met vierkante RVS glasklem

Maak een plattegrond van het beschikbare oppervlak

Teken jouw terras of balkon uit op papier en geef de buitenmaten hierop aan.

Plaats de staanders in je plattegrond

Zodra je je balkon of terras hebt uitgetekend, kun je bepalen waar de balusters moeten komen te staan. Begin met het uittekenen van de posities van de eindstaanders, daarna de hoekstaanders en eindig met de tussenstaanders. Wij adviseren een hart op hart (h.o.h.) afstand tussen de staanders van ongeveer 125 cm. Dit in verband met stabiliteit en veiligheid. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je altijd iets breder of smaller gaan.

Tel je benodigde onderdelen

Dankzij je uitgewerkte plattegrond heb je een overzicht hoeveel staanders en welke vulling je nodig hebt.
Kies je voor een balustrade met staf vulling, dan kun je de RVS staf samen met de RVS buis bestellen. Kies je voor een balustrade met glas, overleg dan met je glasleverancier welk glas en hoeveel je ervan nodig hebt.


Houd rekening met de volgende factoren:

Hoogte van de balustrade: de standaard balustrade hoogte is 1 meter. Deze hoogte staat voorgeschreven in het bouwbesluit en wordt dan ook altijd door ons geadviseerd. Bij balustrades op hogere hoogtes van de 1e verdieping: raadpleeg eerst het bouwbesluit of vraag ons voor advies.

Wij leveren geen glas: wij adviseren het glas pas in te meten op het moment dat de balustrade is geplaatst. Als je om een of andere reden een staander iets moet verplaatsen en je hebt het glas al aangeschaft, zal het niet meer passen. Koop het glas bij voorkeur bij een plaatselijke glasleverancier. Hier krijg je vaak goede kwaliteit glas voor een scherpe prijs.

Glasdikte: afhankelijk van de grootte van de glasplaat zal een glasdikte van 8,76 mm (44.2) volstaan, maar vertrouw in eerste instantie op het advies van je glasleverancier.

Plaatsen van de balustrade: alle benodigde bevestigingsmaterialen voor het plaatsen van de balusters worden meegeleverd. Afhankelijk van de ondergrond moet je echter in sommige gevallen kiezen voor andere bevestigingsmaterialen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het deugdelijk monteren van je balustrade.

Boren en tappen van gaten in de liggers: voor de bevestiging van de horizontale ligger op de railingsteunen dien je gaten te boren en M5 draad te tappen in de buis. Dit doe je door de buis los in het schoteltje van de railingsteun te leggen en vast te zetten met een tie-wrap. Daarna teken je de gaten aan met een viltstift en kun je op de juiste posities gaten boren en draad tappen.

RVS is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij: we raden je aan de balustrade direct na montage te poetsen. Onderhoud van RVS is essentieel voor het behouden van de mooie uitstraling van je RVS balustrade.

We wensen je veel succes en vooral plezier met het zelf samenstellen van jouw RVS balustrade!


Wij denken graag met je mee

Kom je er niet helemaal uit, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers staan graag voor je klaar om je telefonisch te voorzien van professioneel advies.