Ventileren tegen vocht en schimmelvorming

Ventileren tegen vocht en schimmelvorming - RVSBlog
In onze huidige samenleving is energiebesparing, als gevolg van stijgende kosten voor gas en elektriciteit, belangrijker dan ooit geworden. Om deze reden richten huishoudens zich steeds meer op energiebesparende maatregelen, zoals de toepassing van LED-verlichting, warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Vooral isoleren is een populaire maatregel, omdat het een relatief eenvoudige en betaalbare oplossing is om snel energie te besparen.

Je zou denken dat het dichten van alle naden, spleten en kieren in huis de meest voor de hand liggende oplossing is om snel en effectief te isoleren. Niets is echter minder waar: isoleren betekent namelijk niet dat je je huis potdicht maakt en zorgt dat er in de winter geen koude lucht naar binnen kan. Hoewel deze maatregel wel energie bespaart bij het verwarmen, kan het ook leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Isoleren is dus onlosmakelijk verbonden met een goede ventilatie. Door te ventileren wordt vervuilde, vochtige lucht en andere vervuilende stoffen uit de lucht verwijderd en vervangen door frisse, droge, schone en zuurstofrijke lucht. Met een goede balans tussen isoleren en ventileren creëer je een gezond binnenklimaat.

Impact van schimmelvorming door vocht

Als vervuilde, vochtige lucht kan worden afgevoerd, blijft er een overschot aan vocht in huis. Vocht vormt de ideale voedingsbodem voor schimmels, die zich gemakkelijk kunnen nestelen in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en kelder. Schimmelvorming kan ook optreden op muren en plafonds, vooral bij problemen als doorslaand of optrekkend vocht. Het voorkomen van schimmelvorming is essentieel, aangezien dit verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken: variërend van allergische reacties tot ernstige luchtwegproblemen. Naast gezondheidsproblemen kunnen vocht en schimmels ook problemen in huis veroorzaken, zoals beschadiging en waardevermindering van de woning, verkleuring en vervuiling van het interieur en stank in huis.

Ventileren met WTW installatie

Moderne woningen worden vaak gebouwd volgens de laatste voorschriften en hebben systemen zoals een Warmte Terugwin Installatie (WTW). Dit systeem zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht zonder de problemen van vocht of schimmelvorming, terwijl het tegelijkertijd energie bespaart. In oudere woningen of woningen zonder dergelijke systemen is het handmatig ventileren van cruciaal belang.

Handmatig ventileren 

Het goed doorluchten van je woning doe je niet door simpelweg een kiepraam open te zetten, maar door regelmatig (bijvoorbeeld elke ochtend) ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Hierbij is het belangrijk om niet te lang en te luchten, om energieverspilling en het ontstaan van vochtproblemen te voorkomen. Een half uurtje is vaak al voldoende.

Ventileren met ventilatieroosters

Handmatig ventileren is een belangrijke manier om te zorgen voor schone, frisse lucht in huis. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de ventilatie in je huis te verbeteren:

  • Installeer ventilatieroosters in de muren of ramen om de ventilatie te verbeteren. Niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten bestaan er speciale roosters zoals een ventilatierooster buitenmuur;
  • Zet ramen en deuren open als je kookt, doucht of klust;
  • Gebruik een mechanisch ventilatiesysteem als je huis daar geschikt voor is;
  • Niet roken in huis.

Energiebesparing met isoleren en ventileren

Een effectieve ventilatie is cruciaal voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Naast het verwijderen van vocht en schadelijke stoffen, draagt een juiste balans tussen isolatie en ventilatie bij aan energiebesparing.