Zo kies je een geschikt ventilatierooster

Zo kies je een geschikt ventilatierooster - RVS Blog
Er zijn talloze soorten en maten op de markt, maar hoe weet je precies welk type ventilatie rooster je nodig hebt? Wij nemen je mee in de wereld van ventilatieroosters zodat je een goede keuze kunt maken.

Bij het kiezen van een nieuw ventilatierooster of gevelrooster kan het vinden van een geschikt type een uitdaging zijn. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen voor welke toepassing het rooster geschikt dient te zijn:

  • Natuurlijke ventilatie zorgt voor een natuurlijke luchtstroom en gezonde lucht in huis: er wordt frisse en verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Hierdoor wordt de ruimte goed geventileerd.
  • Mechanische ventilatie is nodig bij een mechanische installatie, zoals een ventilator of uitgebreid ventilatie systeem, waarbij een constante luchtafvoer van belang is. Hiermee wordt verse lucht van buiten aangezogen.
  • WTW-installaties hebben tevens constante luchtafvoer nodig waarbij zowel de afvoer van lucht als de aanvoer van schone lucht van belang is.
  • Afzuigkappen hebben overdruk nodig om te kunnen functioneren.
  • Ook wasdrogers hebben overdruk nodig om te kunnen functioneren.

Ventilatieroosters voor natuurlijke ventilatie

Luchtroosters die geschikt zijn voor natuurlijke ventilatie en zijn vaak voorzien van schoepen of gaas, zodat er constant lucht doorheen kan stromen. Omdat zulk beluchtingsrooster altijd open staat, kan dit natuurlijk ook voor koude lucht in huis zorgen. De oplossing hiervoor is een afsluitbaar luchtrooster dat je zelf kunt afsluiten wanneer je liever geen koude lucht naar binnen wil aanvoeren.

Ventilatieroosters voor mechanische ventilatie

Bij mechanische installaties ontstaat er een drukverschil waardoor er verse lucht van buiten dient te worden aangezogen. Dit kan middels een open kiepraam of andere naden of kieren, maar de makkelijkste manier om verse lucht aan te zuigen is middels een ventilatierooster. Roosters die hiervoor geschikt zijn, zijn vaak voorzien van een schuine of ronde kap of lamellen.

Ventilatieroosters voor WTW-installaties

Een WTW-installatie functioneert iets anders dan een mechanische ventilatie en verlangt dus ook een ander type ventilatierooster. Een WTW-installatie zorgt namelijk voor balansventilatie: dat wil zeggen dat het systeem niet alleen voor de afvoer van lucht, maar ook voor de aanvoer van dezelfde hoeveelheid schone lucht. Voor dit doeleind bestaan er speciale WTW ventilatieroosters.

Rooster afzuigkap

Een afzuigkap (of dampkap) produceert overdruk die naar buiten moet worden geleid. Ventilatieroosters voor afzuigkappen worden tegen de buitenmuur gemonteerd en zijn voorzien van een windbreker of een overdrukklep die opent bij overdruk en daarna weer sluit als er geen overdruk meer is. Daardoor kan er geen koude lucht naar binnen stromen wanneer de afzuigkap niet aan staat.

Het is dus van belang dat er een overdrukklep aanwezig is. Dit noemen we ook wel een terugslagklep. Deze klep hoeft echter niet altijd in het ventilatierooster aanwezig te zijn: deze kan namelijk ook reeds in de dampkap of het ventilatiekanaal zitten. Kies in dat geval voor een muurrooster zonder overdrukfunctie.

Voor een Bora kookplaat met geïntegreerde afzuigkap kun je kiezen voor elk model overdrukrooster, maar specifiek voor deze toepassing raden wij de Eco+ design overdrukroosters aan. Ze zijn wel prijziger dan reguliere overdrukroosters, maar zijn ook van topkwaliteit. Bij een kookplaat met ingebouwde afzuiging naar buiten is veel capaciteit nodig en dat kunnen deze roosters het allerbeste aan. 

Als er nog geen overdrukklep of windbreker in de afzuigkap of het ventilatiekanaal zit, kies dan voor een ventilatierooster met overdrukfunctie of een kaprooster met windbreker.

Ventilatieroosters voor wasdrogers

Net zoals een afzuigkap creëert een wasdroger overdruk. Dit garandeert een goede werking van de droger. Daarom zijn ventilatieroosters voor wasdrogers ook voorzien van een windbreker of een overdrukklep die opent bij overdruk en daarna weer sluit als er geen overdruk meer is. Daardoor kan er geen koude lucht naar binnen stromen wanneer de droger niet aan staat. Kies bij wasdroger altijd voor een muurrooster met overdrukfunctie of een kaprooster met windbreker.

Zwarte ventilatieroosters

Veel van bovengenoemde ventilatieroosters zijn ook leverbaar in een zwarte uitvoering. Een zwart ventilatierooster past volop in de trend van de zwarte accessoires in en om het huis. Zo kun je je luchtrooster of muurrooster matchen met de uitstraling van jouw woning.