Checklist: Maak je boot klaar voor het vaarseizoen

Checklist: Maak jouw boot klaar voor het voorjaar - RVS Blog
Goed nieuws voor alle watersport liefhebbers: het vaarseizoen gaat binnenkort weer van start! Is jouw boot al klaar voor het nieuwe seizoen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat het nieuwe seizoen begint is het alvast een goed idee om te klussen aan je boot en te zorgen voor een degelijke bootrailing. Met deze checklist kun je met een veilig gevoel het water op gaan.

1. Zorg voor een veilige en stevige RVS boot railing

Is je boot toe aan een nieuwe railing? Met hoogwaardig RVS relingbeslag is jouw boot voorzien van een stevige en veilige boot railing of bimini. Door het combineren van alle verbinders en eindstukken zijn de mogelijkheden eindeloos! RVS bootbeslag wordt standaard vervaardigd van hoogglans gepolijst RVS316 en zijn hierdoor uitermate bestand tegen zoet én zout water. Het gepolijste oppervlak is helemaal glad en vlak, waardoor vuil zich hier moeilijk op vast kan zetten.

2. Controleer de bootreling op vervuiling en roestvorming

RVS dient regelmatig te worden schoongemaakt om zogenoemde theevlekken en vliegroest te voorkomen. Zeker op zout water is het belangrijk om RVS regelmatig af te spoelen met schoon zoet water. Even afnemen met een vochtige doek is al voldoende. Zo blijft roestvast staal op je boot jarenlang glanzend en zien ze eruit als nieuw. Reeds bestaande thee- en/of roestvlekken kun je wegpoetsen met een roestbehandelingskit.

3. Check of alle onderdelen nog goed vast zitten

Onderdelen die niet goed (meer) vast zitten kunnen leiden tot ongevallen onderweg. Loop alle onderdelen aan boord even na en voel of ze goed vast zitten, zodat je de veiligheid aan boord kunt garanderen. Gebruik RVS schroeven en bouten voor het (opnieuw) monteren van je bootrailing.

4. Vervang versleten en kapotte onderdelen

Ook onderdelen die versleten of kapot zijn kunnen leiden tot onveilige situaties. Safety first, dus vervang deze onderdelen zo snel mogelijk: van een RVS boot mast en boot beugel tot een boot stootlijst en handrailing.

Klaar voor het nieuwe vaarseizoen?

Als je alle punten hebt afgevinkt, is het hoog tijd om met je boot erop uit te gaan en mooie tochten op het water te maken. Wij wensen je een zorgeloos en veilig vaarseizoen!