Glasklemmen zijn multifunctionele glashouders die veelvuldig worden toegepast in bijvoorbeeld glazen balustrades, hekwerken, douchewanden en scheidingswanden. Met een glasklem monteer je een glasplaat gemakkelijk en snel tegen een vlakke ondergrond (zoals een vierkante paal) of afgeronde ondergrond (zoals ronde buis).
Glasklemmen in vele uitvoeringen, soorten en maten
RVS glasklemmen zijn leverbaar voor elke toepassing. Er bestaan echter zoveel glasklemmen dat we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij het uitzoeken van een glasklem dien je met diverse factoren rekening te houden. Deze factoren zullen we in dit blog behandelen.
1. Montage ondergrond
Een glasklem kan 2 soorten montage ondergronden hebben:
- Ronde buis: Een glasklem voor buismontage is voorzien van een afgeronde rug. Glasklemmen geschikt voor montage tegen ronde buis zijn leverbaar voor aansluiting op buisdiameters variërend van 25.4 t/m 60.3 mm.
- Vlak: Een glasklem voor vlakke montage is voorzien van een platte rug en kun je bijvoorbeeld tegen een muur of een vierkante paal monteren.
2. Materiaal
De glasklemmen in onze webshop zijn leverbaar in 3 materiaalsoorten:
- RVS304: Dit is het meest voorkomende en meest gebruikte RVS soort in ons assortiment. RVS304 is voldoende corrosiebestendig voor binnen én buiten, mits je het buiten monteert in een natuurrijke omgeving waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door zout of zuur én het regelmatig gepoetst wordt.
- RVS316: Indien je de glasklem buiten wil monteren op een plek waar het in aanraking kan komen met zout of zuur, zoals nabij de kust, een drukke weg of de industrie, kun je het beste kiezen voor RVS316. RVS316 is namelijk beter bestand tegen corrosie dan RVS304.
- ZAMAK: Als je op zoek bent naar een goedkope glasklem, kun je prima kiezen voor een ZAMAK glasklem. ZAMAK is een roestvaste legering en is goedkoper dan RVS. Houd er echter rekening mee dat ZAMAK niet corrosiebestendig is, en daarmee enkel geschikt is voor binnengebruik. ZAMAK glasklemmen ook enorm populair in zwart, wit en messing.
Weet je niet zeker welk materiaal glasklem het beste is voor jouw toepassing? Op onze informatiepagina over RVS soorten vind je alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een geschikte glasklem.
3. Afwerking
Glasklemmen zijn leverbaar in vele oppervlak afwerkingen. De meeste RVS glasklemmen hebben een mat geborsteld oppervlak, dit wordt dan ook het meest verkocht. Mat geborstelde glasklemmen hebben een stijlvolle en tijdloze uitstraling en zijn eindeloos te combineren met andere RVS artikelen. Ook voor een RVS balustrade of hekwerk zijn mat geborstelde glasklemmen de beste keuze. Meer informatie over afwerkingen van RVS vind je in ons blog over De verschillende oppervlakken van RVS.
ZAMAK glasklemmen zijn in nog meer afwerkingen leverbaar. Zo kun je kiezen voor een onbewerkte of verchroomde ZAMAK glasklem, maar ook voor een ZAMAK glasklem met een coating in zwart, wit of messing. Vooral zwarte glasklemmen zijn erg populair.
Gebruik van een borgpen of borgplaat
Wanneer je een balustradesysteem met glasklemmen tegen de vloer monteert (in plaats van op de vloer) bestaat het gevaar dat de glasplaat verzakt. In dat geval dien je te zorgen voor een goede doorvalbeveiliging door het zekeren van de glasplaat. Je kunt kiezen voor een glasklem waarbij een borgplaat wordt meegeleverd of monteer een borgpen in de glasklem:
- Borgpen: Een borgpen wordt in de glasklem gemonteerd en is na montage niet meer zichtbaar. Hiervoor dien je een gat in de glasplaat te boren. Een borgpen dient altijd los meebesteld te worden met de glasklem.
- Borgplaat: Een borgplaat wordt aan de onderzijde in de glasklem gemonteerd en wordt gebruikt om de glasplaat op te zetten. Een glasklem met borgplaat dien je dus altijd aan de onderzijde van de glasplaat te monteren. Een borgplaat wordt standaard meegeleverd bij onze glasklemmen model 23, 24, 26 en 42.